Радев с нов удар по Петков и Василев, каза защо решението на НС е опасна стъпка към въвличането на България във войната

Войната е била стожер на народа в дни на тежки изпитания. Тя е школа за доблест и патриотизъм. Днес всички българи отдаваме почит към всички загинали за родината. Това заяви президентът Румен Радев след традиционния Водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София.

„Войната, която бушува непосредствено до нас и мислихме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват националната сигурност. Основният стълб е армията и хората, посветили се на нея с тяхната мотивация, подготовка и отдаденост. Нека пожелаем на всички мъже и жени в униформа здраве и сила“, добави той.

По думите му партиите пренебрегват здравия разум, защото решението за военно-техническа помощ е опасна стъпка към въвличането на България в конфликта, който няма да е кратък, а ще се разрасне.

„Очаквам разумно решение, защото самата формулировка военно-техническа помощ води до много размишления. Политиците, които взеха това решение, дължат отговор на много въпроси. Преди дни призовах да не допускаме страстите на войната да се пренесат в България. Пак призовавам българските политици внимателно да преценят последствията от действията си“, каза още Радев.

„Не може в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно. По българските улици трябва да има български знамена. Трябва да сме солидарни с жертвите на войната. Подкрепяме ги всячески. Кръвопролитията обаче започват с милитаристки призиви. Всеки, който пренася тези страсти у нас, трябва да е готов да поеме отговорност“, добави той.

„Надявам се, че вие четете какво казват много анализатори. Пропускат се нещо, което каза и Вацлав Клаус. Той казва, че бягството от преговори и отиването сферата да доведем тази война до победа, означава самоликвидация, икономическа на Европа Явно ние сме се запътили натам“, каза още президентът. 

Запитан за проекта на Стефан Янев, президентът каза: „Назначените от мен министри бяха силни, когато работеха заедно в служебния кабинет. Впускането в партийната политика е съвсем друго изпитание, за много от тях непосилно. За втори път на президентството се приписва политически проект. Това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица. Ако аз работя с някоя инициатива, ще го заявя лично“.