US експерти умуват: Закъса ли го Русия, защо стреля с противокорабни ракети „Оникс“ по наземни цели

Институт за изследване на войната, мозъчен тръст базиран във Вашингтон, задава въпрос защо Русия е започнала да изстрелва ракети „Оникс“ по наземни цели. „Оникс „са противокорабни ракети. Може би другите свършват, пише в Twitter Институтът за изследване на войната.

И двете страни съобщават, че например летището в Одеса е било обстрелвано с такива ракети на 30 април. Анализаторите на института смятат, че това може да означава, че в Русия има недостиг на други видове прецизни ракети с голям обсег.

Руската редакция на BBC откроява, че това твърди и Майкъл Кофман, директор на руската програма в Центъра за военноморски анализи на САЩ, който посочва, че самите ракети „Оникс“ са скъпи и използването им по този начин може да не е оправдано.

Кофман в края на миналата година, когато мнозина още не вярваха, беше последователен в предупрежденията си за подготовката на руска инвазия в Украйна.

В ежедневната си сводка за войната в Украйна Институтът също отбелязва, че на 9 май Кремъл може да обяви официално воденето на война и съответно мобилизация.

Началникът на Главното управление на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви на 2 май, че Кремъл е започнал да подготвя мобилизационните процеси и личния състав преди очакваното обявяване на 9 май и всъщност вече е извършил скрита мобилизация. Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна предупреди, че високопоставени руски представители се опитват да легитимират продължителните военни усилия като Трета световна война срещу Запада, а вече не като „специална военна операция“ срещу Украйна.