BBC: Руските войски навлязоха в „Азовстал“, водят се ожесточени и кръвопролитни боеве ВИДЕО

Министерството на отбраната на Русия обяви отварянето на хуманитарен коридор за излизане от Азовстал, съобщи Би Би Си.

„Въоръжените сили на Русия отварят хуманитарен коридор от 08:00 до 18:00 часа (московско време) на 5, 6 и 7 май 2022 г. за евакуация от металургичния комбинат Азовстал на цивилни (персонал, жени и деца), за чието присъствие в подземните съоръжения на завода за пореден път твърдят властите в Киев.“ – се казва в изявление на Междуведомствения координационен щаб на Русия за хуманитарна реакция.

„През този период руските въоръжени сили и формированията на Донецката народна република едностранно ще прекратят всички военни действия, частите им ще бъдат изтеглени на безопасно разстояние. Военните ще осигурят изтеглянето на цивилни във всяка посока, която изберат, както на територията на Русия, така и в райони, контролирани от Киев.“ – заявява руската страна.

В следобедните часове на 4 май градските власти на Мариупол съобщиха, че са загубили контакт с украинските военни, защитаващи Азовстал.

Връзката на украинските власти със защитниците на Мариупол на територията на завод Азовстал се появи отново, в момента руските войски са навлезли на територията на предприятието.

Това каза в коментар за Радио Свобода Давид Арахамия, председател на украинската делегация на преговорите с Русия, депутат и председател на фракцията „Слуга на народа“.

„Втори ден продължават опитите за щурмуване на централата. Руските войски вече са на територията на Азовстал“, каза Арахамия, позовавайки се на думите на командира на полк „Азов“.

Командирът на украинските сили, намиращи се вътре в металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол, каза, че в завода се водят „ожесточени и кръвопролитни боеве“, предадоха агенциите.

В видео, публикувано снощи, подполковник Денис Прокопенко, командир на украинския полк „Азов“, основната сила, защитаваща завода, съобщи, че във вторник руснаците са проникнали на територията на комбината и набезите им продължават вече втори ден.

„Водят се ожесточени и кръвопролитни боеве“, каза той.

На 4 май следобед градските власти на Мариупол съобщиха, че са загубили контакт с украинските военни, защитаващи Азовстал.

Кметът на града Вадим Бойченко също отбеляза, че боевете се водят на територията на Азовстал, където заедно с военните се намират цивилни.

Полк Азов, който защитава Азовстал заедно с други украински войници, съобщи за щурмуването на централата от руски войски предния ден и отново призова за евакуация на цивилни.

По-късно ООН съобщи, че над 300 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински контрол град Запорожие, втора успешна операция за извеждане на граждани от райони, подложени на руски обстрели и нападения, предаде Асошиейтед прес.

Оснат Лубрани, ръководител на хуманитарната дейност на Обединените нации в Украйна, заяви, че много от цивилните, които са били от Мариупол, Мангуш, Бердянск, Токмак и Василевка, са нямали нищо освен дрехите по себе си и сега получават хуманитарна помощ. Тя добави, че ще им бъде оказана и „психологическа подкрепа, от каквато силно се нуждаят“.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че вчера са евакуирани 344 души, които се прибавят към над 150-те, които бяха евакуирани по-рано през седмицата от бункерите под металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол, който е обкръжен от руски войски и както се твърди, през вчерашния ден отново е бил обстрелван.

Не се съобщава за евакуирани цивилни от завода вчера. Зеленски каза, че Украйна се опитва да сключи споразумение за спасяване на оставащите в „Азовстал“, включително на жените и децата.

Ръководството на Украйна е готово да върне под контрол всички окупирани от Русия територии, включително Донецк, Луганск и Крим. Това обаче може да бъде свързано с големи загуби за ВСУ.

Това изявление направи съветникът на ръководителя на кабинета на президента Олексий Арестович в интервю за Канал 24.

Отговаряйки на въпроса дали Украйна, в случай на получаване на тежко въоръжение от Запада, ще освободи окупираните от Русия територии до 24 февруари 2022 г., Арестович каза, че такава готовност има, но въпросът е в количеството на доставените оръжия.

„Готови сме да освободим всички: Луганск, Донецк, Крим и поробените народи на Русия. Всичко зависи от това колко оръжия ще има и как ще протече войната“, отговори Арестович.

Той добави, че Украйна умело се защитава, но е „пет пъти по-трудно“ да се проведе настъпателна офанзива. Освен това, отбеляза той, атакуващата страна обикновено понася три пъти повече загуби от защитаващата се и въпросът е дали Украйна е готова да плати такава цена.

Той също така изрази мнение, че в отговор на атаката на Украйна срещу Крим Русия „може да нанесе удар с тактическо ядрено оръжие“.

По-рано Арестович заяви, че вместо мирен договор с Русия, Киев се нуждае само от капитулацията на Москва.

Полша ще установи контрол над Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск, когато започне периодът на разпадането на Украйна и „парализата“ на централното правителство, прогнозира военният експерт от Института на страните от ОНД Владимир, цитиран от информационните агенции. 

Той добави, че Полша ще може да влезе на територията на Западна Украйна след непреки руско-американски преговори, те ще означават реално разделяне на украинска територия.

„Полша иска да установи контрол, въпросът е кога ще се случи това. Мисля, че контролът ще бъде установен по време на разпадането на Украйна, когато настъпи парализата на централната власт.

Защото сега има опасност Русия, както каза Путин, да даде светкавичен отговор, а това възпира както Полша, така и Румъния“, каза Евсеев.

Според него Русия може да нанесе удар с ракети „Кинжал“ и това ще бъде придружено от смъртта на полски военни без възможност за отговор.

Превод и редакция:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ