Защо нещастните двойки не се развеждат и защо двойки, които се карат през цялото време, не се развеждат при никакви обстоятелства

Има много семейни двойки, които постоянно живеят в кавги и скандали, но дори не мислят за развод. Те трябва да псуват през цялото време, да оправят нещата. Понякога дори забравят, че са в компания и започват бурния си скандал точно пред близки и приятели.

Защо скандалните двойки не се развеждат

Ерудираните съпрузи постоянно спорят за всичко, а темата е напълно маловажна.

 Това могат да бъдат някои древни исторически факти, срокът на годност на продуктите или разгорещена дискусия за това кой сега е президент на Танзания.

Всеки съпруг е доказано прав за това къде е отишъл на първата си среща и колко е платил за кафето тогава. Отвън може да изглежда, че още малко и връзката няма да оцелее. Въпреки факта, че са избухливи хора, всъщност те много се обичат. Всеки скандал е последван от бурно помирение, за да натрупа сила и отново да влезе в спор.

Има двойки, в които мъж и жена играят ролите на родител и дете. Единият води, а другият се подчинява. В един момент послушният започва да се отегчава от всичко, защото трябва да се подчиняваш какво да облечеш на парти, как да се храниш правилно и т.н. В резултат на това започва скандал. Тайната на такава връзка е, че и двамата са доволни от всичко, така че съюзът ще бъде много дълъг.

Защо ревнивите и алчни хора рядко се развеждат

Ако в семейна двойка поне един от партньорите ревнува, е малко вероятно да се разведат. Той ще покаже характер, забрани дори да гледа към противоположния пол, да не говорим за комуникация. Атмосферата в семейството непрекъснато се нажежава, защото единият от съпрузите непрекъснато прави сцени на ревност. Взаимната им любов обаче е твърде силна.

Ако и двамата съпрузи са ужасно алчни, броят всяка стотинка, постоянно се упрекват един друг за изразходваните пари, съюзът ще бъде силен. Те се карат през цялото време за прекомерно харчене и се опитват да се ограничават един друг във всичко. Въпреки това те имат обща цел, вървят в една посока и се разбират.

Някои хора сключват съюз с подобни по темперамент с тях. Понякога дори изглежда, че се състезават помежду си в шокиращи и забавни. Въпреки това дори говоренето с повишени тонове изпълва живота им с нови впечатления и емоции, дава адреналин, без който им е много скучно да живеят.

Защо нещастните двойки не се развеждат

Отношенията не са едностранна игра, двама души винаги трябва да инвестират. Съпругата дава на мъжа си това, от което той има нужда, а той дава това, от което тя има нужда. Ако размяната е успешна, всеки от съпрузите смята, че е получил повече, отколкото е дал. Има обаче и други случаи, когато партньорите остават заедно, въпреки че има желание за развод:

по-голямо инвестиране във взаимоотношенията и приемането на брака като голяма ценност;
липсата на по-атрактивна опция от тази, която е налична в момента;
общо удовлетворение от ситуацията.

Удовлетворението в една връзка ще зависи от личните и приетите стандарти. Например на Запад е високо ценено, ако партньорът непрекъснато се интересува от нуждите на своята сродна душа, защото той трябва да бъде не само любовник, но и приятел. А в някои страни браковете се организират от родители.

Освен това хората може да не прекъсват връзките си поради ниски изисквания към тях. Ако човек от детството израства в семейство, където обидите и пренебрегването са норма, той ще повярва, че така трябва да бъде. Човек, който има твърде ниско самочувствие, е сигурен, че заслужава само лошо отношение.