Жесток скандал в ефира на БНТ

Енергийни експерти спретнаха разгорещен спор в ефира на БНТ за това дали трябва да търсим начин за пълна независимост от руския газ или да преговаряме с „Газпром“?

Газът, който сега получаваме е руски и това показват търговските разчети. От това първо печелят посредниците, а след тях и Путин. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Той подчерта, че САЩ е най-големият производителна газ.

 

Депутатът показа и разчети, според кото страната ни купува отново руски газ, но на по-високи цени. 

Големият въпрос е как да гарантираме газовата сигурност на България, а не кой е посредникът, подчерта Таско Ерменков от БСП. Да чакаме газ от Катар е наивно. Те са сключили вече договори с други държави, добави той.

Големият проблем е транспортирането на газа, заяви председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски. По думите му, ако имаш достатъчен капацитет и умни управляващи, трябваше вече да се работи по този проблем.

На пазара на газ в България има 37 търговеца, ако те можеха да внесат по-евтин газ, щяха да го направят. За една година не можаха да построят газовата връзка. До края на годината няма още да е готова, обяви Добрев.

Трябва да търсим възможности за надеждни доставки на газ. Цената на втечнения газ няма как да излезе по-евтино от цената на тръбния газ. Трябва да подновим доставките с „Газпром“, докато не гарантираме доставки от другаде, смята Таско Ерменков.

Хиновски се обърна към него и заяви: „Ерата „Газпром“ приключи.

Европа внася 150 млрд кубика газ от Русия. Свободният капацитет в газохранилищата в Европа е 50 млрд. кубика, тоест свободният капацитет на терминалите ще покрие едва 25% от това, което е необходимо на Европа, обясни Добрев.

Според Рамадан Аталай от ДПС цената на газа ще скочи двойно и тройно.

Трябва да преговорим какво правим оттук-нататък. Големият въпрос е какво се случва с нашите национални интереси. В кратки срокове трябва да започнем проучвания на собствен добив, призова Хиновски.

Ерменков упрекна ГЕРБ, че не са направили нищо по отношение на проучването на собствени находища за газ. Той уточни, че американския газ е шистов.

Ивайло Мирчев от Демократична България обясни, че нагнетяването на газ в Чирен започва два месеца преди коалицията да дойде на власт. По същото време миналата година газа в Чирен е бил 10%. Така, че не приемаме критиките на ГЕРБ.

Добрев добави, че има много неща, които може да каже, но не го прави, защото патрулки ще го чакат пред тях.

Хиновски призова да се вдигне мораториума за добив на шистов газ в България и добави, че страната ни има шанс да стане енергийно независима. По думите му химикали вече не се използват в този вид производство.

За хората е важно, да има газ. До края на годината ще има и цената му ще е колкото през последните шест месеца, подчерта Мирчев. Чакат ни тежки месеци, но заедно ще се справим и заедно с българското правителство ще преминем през нея.

Трябва да започнем да търсим нови енергийни мощности, защото нищо добро не ни чака, предупреди Рамадан Аталай.

България трябва да се държи гордо, изтъкна Иван Хиновски.