Украинските власти вече обмислят разделянето на страната на 3 територии

Поради пълномащабното нахлуване на руската армия регионитев Украйна са се оказали в различни социални и икономически условия, което ще бъде взето предвид в съответния законопроект, който се разработва вече в парламента, съобщава Укринформ.

Това е заявил първият заместник-председател на парламента Александър Корниенко, както се съобщава в профила в Telegram на Върховната Рада.

„Сега виждаме, че у нас се формират три типа територии: дълбоки тилови, фронтови и военни зони и временно окупирани територии. Трябва да помислим за такова зониране, за различни икономически модели, може би различно данъчно облагане, различни стимули“, пояснява Корниенко.

Според неговите думи зонирането на териториите е било обсъждано в мирно време. Тогава било предложено това да се основава на исторически, географски особености – един подход в планинските места, а друг на морското крайбрежие. Сега има война и това трябва да се има предвид, за да се планира по-нататъшна подкрепа и развитие на всяка област.

Заместник-председателят е сигурен, че е възможно да се създадат условия в дълбокия тил за привличане на инвеститори и пълноценно функциониране на бизнеса.

„Тази тема е важна, ние я обсъждаме. Основен координатор на процеса е Министерството на регионалното развитие. В контакт със съответната парламентарна комисия и ОП този законопроект се разработва в детайли“, обобщава Корниенко.