CNN: Путин ще обяви официално война на Украйна на 9 май

Руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна още на 9 май. Така твърдят американски и западни представители, пишат CNN и UNIAN.

Путин може официално да обяви война на Украйна още на 9 май, което ще даде възможност за пълна мобилизация на руските резервни сили по време на опита им да завладеят Източна и Южна Украйна, твърдят американски и западни представители.

Западните официални лица отдавна вярват, че Путин използва символичното значение на деня и пропагандната стойност, за да обяви военно постижение в Украйна, голяма ескалация на военните действия или и двете.

Официални лица започнаха да обсъждат един сценарий, а именно Путин официално да обявява война на Украйна на 9 май. Сега руските власти твърдят, че конфликтът е просто „специална военна операция” с цел „денацификация”.

„Мисля, че той ще се опита да излезе от „специалната си операция“, каза британският министър на отбраната Бен Уолъс пред LBC Radio миналата седмица и допълни: „Той има нужда от повече хора. Има нужда от повече руско пушечно месо“.

Според медиите официалното обявяване на война на 9 май може да укрепи руските граждани и да увеличи популярността на инвазията. Освен това, според руското законодателство, това ще позволи на Путин да мобилизира резервни сили и да призове наборни военнослужещи, от които според официалните лица Русия има голяма нужда на фона на недостиг на работна ръка.

Други варианти за 9 май включват анексиране на окупираните територии Луганск и Донецк, засилване на атаката срещу Одеса на юг или обявяване на пълен контрол над Мариупол.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че има „добри причини да вярваме, че руснаците ще направят всичко възможно да използват 9 май за пропагандни цели“.

„Видяхме как руснаците наистина удвояват пропагандните си усилия, вероятно, почти сигурно, за да се разсеят от своите тактически и стратегически провали на бойното поле в Украйна“, каза Прайс на брифинг в Държавния департамент.

Прайс добави, че „вижда предположението, че Русия може официално да обяви война“ на 9 май и каза, че „би било голяма ирония, ако Москва използва възможността на „Денят на победата“ да обяви война, което само по себе си позволява да увеличат брой наборници по начин, който те не са в състояние да направят сега, по начин, който би бил равносилен на показване на света, че военните им усилия се провалят, че се заплитат във военната си кампания и военните цели“.

Сигурен съм, че ще чуем повече от Москва до 9 май“, добави Прайс.

„Сигурен съм, че ще чуете и повече от Съединените щати, от нашите партньори, включително нашите партньори от НАТО, също до 9 май“, завърши той.

Американското разузнаване пък съобщи, че Русия ще се опита да „анексира“ областите Донецк и Луганск преди „средата на май“, а руснаците също планират да анексират Херсонска област и да създадат „ХНР“. Това съобщи посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър на брифинг в Държавния департамент.

„В САЩ има „надеждни“ разузнавателни данни, че Русия ще се опита да анексира окупираните от сепаратистите Донецка и Луганска области „някъде в средата на май“ и че има планове за създаване на подобна така наречена „народна република“ в Херсон

В докладите се казва, че Русия планира да проведе референдум за присъединяване към Русия някъде в средата на май и че Москва обмисля подобен план за Херсон“, каза той.

Карпентър добави, че според съобщенията Русия отвлича местни служители, за да ги замени с „групи, лоялни към Москва“, както и изчезващи „директори на училища, журналисти, местни активисти, общински служители“.

Наскоро се появиха съобщения, че руските сили са прекъснали интернета и достъпа до някои мобилни телефони в тези региони, за да прекъснат потока от надеждна информация.

В тези градове, каза той, Руската федерация „може да се опита да проведе фиктивни референдуми, за да се опита да придаде вид на демократична или изборна легитимност“.

Превод и редакция:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ