Meteo Balkans с ужасна прогноза за днес: Гответе се за студ, сняг и… КАРТИ

През нощта срещу вторник от югозапад облачността постепенно започна да се вплътнява и от полунощ обхвана цялата страна. Започнаха валежи от дъжд, като по-значителни днес те ще са в Южна България. Дъжд няма да вали само в районите около река Дунав. Ще духа слаб, до умерен североизточен вятър.

Такава е прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“) за вторник.

Времето ще се задържи хладно за началото на май, с минимални температури между 8° и 11°С. Най-високи очакваме да са те над Горнотракийската низина и по Черноморието – до 11-12°С.

През втория ден от новата седмицата времето в страната ще е с променлива облачност и на много места, предимно в Южна и Югоизточна България, ще превали и прегърми, а над 1500-1600 метра валежите ще са и от сняг. Подобряване на времето очакваме в крайните северозападни и централни  райони, където през целия ден ще преобладава разкъсана облачност и валежи са малко вероятни. 

Максимални температури ще се понижат и ще са между до 14-16°С. Най-високи ще са стойностите в Дунавската равнина – между 18-20°С. 

Времето в планините ще остане без промяна – няма да е подходящо за туризъм. През деня ще е облачно и дъждовно, а над 1500-1600 метра валежите ще са и от сняг. Ще духа предимно умерен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 6°, на 2000 метра около 0°.

Облачно и дъждовно ще е времето по Черноморието. По-значителни ще са валежите в следобедните часове. Температурите ще се понижат и очакваните им максимални ще са между 14-17°С. 

През нощта срещу вторник в София ще преобладава облачно време, след полунощ са възможни и слаби валежи от дъжд. Температурите в столицата ще се понижават – очакваните минимални стойности ще са между 8°С, а максималните – до 18°С.

През деня времето ще е предимно облачно и дъждовно. Привечер валежите ще спрат, а през нощта срещу сряда и облачността ще се разкъса и ще намалее.

Прогноза за фини прахови частици (ФПЧ) – Не се очакват замърсявания в големите градове – нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Остава хладно и на Балканския полуостров. Времето ще е динамично с чести валежи, предимно в планинските райони и Централните Балкани. Повече слънчеви часове очакваме над Северна Сърбия и крайните южни райони от полуострова.

През следващите часове атмосферата отново ще е нестабилна, като се очакват и по-силни гръмотевични бури.