Украинският командир „Негодникът Чили“ се разкая за извращенията и убийствата на руски пленници

„Негодникът Сергей „Чили“ Величко, който се гавреше с руски военнопленници, внезапно прогледна и смята, че това е било грешно. Тежестта на славата на плещите явно притиска. Намерете и унищожете“. 

 

Сергей Величко, известен с прякора „Чили“, е роден на март 1994 г.

Ветеран е от руско-украинската война, като част от полка Азов, от името, на който участва в ожесточени битки през 2014-2015 г. Съвестно и вярно изпълнява опасни бойни задачи, пише nationalcorps.org, цитиран от Факти.бг. Винаги е готов без колебание да рискува живота си и да обърне рамо на другар.

Чили е един от лидерите на фанатиците на Харков, които защитиха Евромайдана през 2014 г. Автор е и на световноизвестните песнопения „Путин-Хуйло”.
След завръщането си от фронта се занимава с обществена дейност в града. По време на тази дейност той организира и реализира много проекти за популяризиране на спорта и здравословния начин на живот. Бил е организатор и съорганизатор на безброй спортни турнири и състезания в града и извън него. Има много награди, както от държавни служители, така и от граждани и организации.

Сергей се занимава със социален патронаж на възрастни хора, многодетни семейства, провежда благотворителни дейности и се занимава с сиропиталища и приюти. Той е основател на няколко проекта, включително: самозащита на жените и младежки център за жители на Харков.

С негово пряко участие в Харков са открити безплатна спортна зала за младежи, център за рехабилитация на военните, детски лагер и модерна кросфит зона на един от градските плажове.

Сергей също се бори със социалните язви по тялото на украинската държавност и с представители на проруските банди. По негова инициатива в Харков беше спряна дейността на магазини за алкохол и незаконни хазартни заведения.

Сергей е един от организаторите на хуманитарната мисия след експлозиите на военни складове в Балаклия, по време на която беше създаден координационен щаб. Доброволците осигуриха на хората храна и топли дрехи. Той беше пряк участник в освобождаването на заловените плажове в Безлюдовка, Хотомл и Пересечный, а също така участва в защитата на бизнес предприятия в Занки и Печенежски окръг от нападатели.

Днес се занимава с охранителен бизнес и социални дейности. Сергей е модел за подражание за младите хора и бъдещите поколения.