Руски историк посочи къде Путин може да си счупи главата и да повлече цяла Русия

Кадър БТВ

С хазартните си действия руският президент Путин е заложил на карта бъдещето на цяла Русия, а към момента нещата не се развиват към добър изход.

Думите на Сергей Лавров, че молдовците трябва да се безпокоят за бъдещето си, биха могли да означават, че ще има организирани действия в Молдова. Виждаме подготовка за подобна военна операция.

Това коментира пред bTV Андрей Зубов, руски историк, политолог и философ.

Работи като професор по философия. През 2014 г. е дисциплинарно уволнен заради критика, отправена към руското правителство и действията в Крим.

„От една страна са псевдотерористични атаки, с цел да се покаже, че населението на Приднестровието се намира в опасност. От другата страна е, унищожаването на моста откъм Днестровкия Лиман, който съединява Украйна с този елемент между реките Дунав и Днестър. Всичко това означава, че може да има опит да се изпрати десант между тези две реки към Украйна и съответно да се влезе  както от изток, така и от южната част на Приднестровието. Това изглежда много неправдоподобно, защото към момента Русия няма успех на основния фронт в Донбас. Това налага създаването на още един фронт с такива сложни средства за комуникация както е в Молдова. Това е огромна военно-логистична грешка. Що се отнася до политическия план, то в Москва, в Кремъл, се обсъжда идеята за това, че Молдова трябва да бъде включена в бъдещия план на Путин за създаване на нов Съветски съюз“, обясни той.

 

Според него Путин те би спечелил нищо, а би изгубил много: „Би вкарал Румъния във война, имайки предвид факта, че Молдова и Румъния са един народ. Румъния не би седяла безучастно, гледайки завладяването на Молдова. Въвличането на Румъния в този конфликт би означавало автоматично и въвличането на НАТО. Има такива, които искат да воюват с НАТО. Самият Путин разбира, че подобна война би била абсолютна катастрофа за Русия“.

 

Историкът обяснява заплахите към Молдова с това, че на основния фронт в Донбас, той търпи неуспех, както и с пълното поражение на руската армия в северната част на Украйна: „Всичко това кара Путин да търси друга победа. Много от хората в Молдова подкрепят Путин. Всеки втори жител в Приднестровието има руски паспорт. От тази гледна точка, той се надява на триумф, който не се състоя в Украйна. Смятам, че и тук няма да има никакъв триумф“.