Newsweek: Руски депутат съжалява, че ракетите по Киев не уцелили Кирил Петков ВИДЕО

Руски политик каза по подкрепян от Кремъл телевизионен канал, че би искал ракети да са били ударили Киев, докато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е бил в украинската столица, пише Newsweek.

По време на посещение на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в четвъртък две руски ракети удариха сграда в централния квартал Шевченко на Киев, ранявайки най-малко 10 души, според украинските власти.

Гутериш каза, че е шокиран от взривовете, въпреки че той и екипът му са в безопасност. Радио Свобода съобщи, че Вира Хирич, която е работила в киевското му бюро, е била убита, след като ракета попаднала в сградата, в която живеела.


 

Но депутатът от Думата Алексей Журавльов, който е председател на националистическата политическа партия „Родина“, изрази желанието подобен удар да се е бил случил по време на друго дипломатическо посещение на високо ниво.

„Радвам се, че нещата се случиха, когато пристигна генералният секретар на ООН“, каза Журавльов в телевизионно предаване в петък.

Програмата, която насърчава ожесточена антизападна реторика и действа като рупор на кремълската пропаганда, оправдава нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна и често обсъжда идеята за разпространение на война в Европа и останалия свят.

Водещият Евгений Попов попита Журавльов: „Помниш ли какво искаше вчера? Да се случи нещо, когато българският премиер Кирил Петков пътува там?“

Журавльов отговори: „Да, а също и когато (министърът на отбраната на САЩ Лойд) Остин беше там заедно с Блинкен. Точно тогава трябваше да се случи. Но не знаем дали дори са били в Киев. Никой не знае къде са се срещнали, може би Зеленски е пътувал да ги посрещне.“

Блинкен и Остин се срещнаха със Зеленски миналата неделя, като станаха първите високопоставени служители на САЩ, за които се знае, че са посетили Украйна от началото на руската инвазия.

Българският премиер Петков разговаря със Зеленски в Киев в четвъртък.

„Този поне се разхождаше из Киев“, каза Журавльов над снимки на Петков, който се ръкува със Зеленски, „тези другите не се разхождаха, а се срещнаха в някакъв бункер“.

Видеото беше споделено от журналистката и наблюдател на Русия Джулия Дейвис, която написа: „Подлизурковците на Путин по държавната телевизия изразиха радост от това, че Русия удари Киев с ракети по времето, когато генералният секретар на ООН @antonioguterres и @KirilPetkov бяха в Украйна.

„Един депутат пожела същото да се случи и с Антъни Блинкен и Лойд Остин по време на пътуването им.

Журавльов, известен с ястребските си възгледи, предложи в друга програма в четвъртък, че най-новата руска ракета „Сармат“ трябва да бъде насочена към Обединеното кралство заради подкрепата й за Украйна.

Когато Русия изпробва ядрен междуконтинентален балистичен апарат, известен още като Сатана II, по-рано този месец, Владимир Путин каза, че това ще накара чуждестранните противници на Москва „да се замислят“.

„Така им говорете“, каза Журавльов, визирайки използването на ракетата, „те нищо друго не разбират“.

Зеленски каза в петък, че ракетните удари са били извършени „непосредствено след“ разговорите му с Гутериш. „Това говори много за истинското отношение на Русия към глобалните институции, за усилията на руското ръководство да унижи ООН и всичко, което организацията представлява“, каза лидерът. „Следователно изисква силен отговор.“

Превод