Депутат от ПП със съпруга украинка разказа какво се е случило с Петков при взрива на ракетата в Киев

В Киев видяхме ужаса на войната във всеки един смисъл на думата. Това каза пред bTV депутатът от „Продължаваме промяната“ Калоян Икономов, който беше част от българската делегация в Украйна.

Той разказа и за ракетата, която се е взривила в близост до нашите политици.

„Бях в колата, усети се мирисът на барут.

Уплахата в украинските части също беше видима, те се чудеха дали да ни ескортират някъде и да ни скрият, или да ни качат във влака. В крайна сметка се качихме и влакът потегли с угасени лампи и пуснати щори. Имаше сериозен елемент на заплаха“, каза Икономов.

Той допълни, че някои от най-тежките гледки в града са останките от детски играчки и книжки сред руините на съборените сгради.

„Моята съпруга е украинка, не съм я виждал от 2 месеца, защото тя постоянно е в бежански центрове и помага на хора в нужда. Това е трагедия. Киев е притихнал град, тъжен“, каза Икономов.

По повод свой предишен коментар, че българите носят Русия в сърцето си, Икономов поясни, че в случая трябва да се направи сериозна разлика между руския народ и руската военна политика на Владимир Путин. „Аз бях един от първите, които казаха, че ще гласуват за даване на помощ за Украйна във всеки вид“, каза Икономов.

На въпрос дали Корнелия Нинова и БСП ще напуснат управляващата коалиция ако бъде гласувана военната помощ за Украйна, Икономов каза, че не смята така. „Нещата, които свързват участниците са повече от тези, които ги разделят“, каза той.

Икономов не каза дали страната ни и в момента изнася оръжие за Украйна. „Страната ни изнася оръжия сега както десетилетия преди това. То стига до втори страни. Къде отива, кои са трети страни – това не е наша функция“, каза още той.