УНИАН: Руската армия се прицели в тайни военни обекти в Донбас, ситуацията в Запорожие е критична СНИМКИ

В района на Запорожие ситуацията е много тежка, най-вече в Хуляйполе и други населени места, които са под постоянен обстрел. Това съобщи във Фейсбук областната военна администрация Запорожие, позовавайки се на говорителя на ЗОВА полковник Иван Арефиев.

Той отбелязва, че в Запорожка област част от населените места са били на фронтовата линия и окупаторите непрекъснато обстрелват мирни градове и села.

Според него околностите на Орехов ежедневно страдат от вражеска артилерия, предава УНИАН.

 

„Някои от жертвите няма къде да отидат, къщите им са разрушени от снаряди, нямат пари. В някои зеленчукови градини се появиха много кратери в резултат на обстрел, добитъкът умира“, се казва в доклада.

Арефиев отбеляза, че някои хора живеят без покрив над главата си, някои са били приютени от други жители. Също така в града е трудна ситуацията с храната. Хлябът се доставя периодично. Наскоро е бил доставен хуманитарен товар с хранителни пакети от Запорожие.

Той отбеляза, че според самите местни жители – хората, които са имали възможност, са напуснали, а тези, които нямат такава възможност, са останали и това са предимно възрастни хора.

„Сега ситуацията е много тежка в Гуляйполе и други населени места, които са обект на постоянни обстрели“, каза Арефиев.

За да  увеличи темпа на настъплението в Украйна, командването на руските въоръжени сили продължава да укрепва ударния потенциал на своята армия. В Руската федерация военна техника и оръжия се прехвърлят в граничещи с страната ни райони.

Украинските военни са елиминирали 300 руски военни през изминалото денонощие. Най-големите загуби на руската армия през изминалото денонощие се наблюдават в Изюмско направление. Общият брой на убити руснаци от 24 февруари е около 23,5 хиляди.

През изминалото денонощие нашествениците обстрелваха 14 населени места в Донбас, четири деца бяха ранени, има жени с разкъсани и порезни рани. Това съобщиха във Фейсбук от щаба на ООС.

Нашествениците обстрелват Северодонецк, Рубежне, Попасная, Лисичанск, Горское (Луганска област); Мариупол, Авдеевка, Доброполие, Лиман, Очеретино, Дробишево, Новоселка, Дубрава, Пясъци (Донецка област).

В резултат на обстрела от нашествениците на Доброполие в квартал Покровски бяха ранени три момичета на 5-7 години. Руските военни са нападнали и ранили две местни жени и двама мъже. Освен това в село Дробишево, област Краматорск, 15-годишно дете е получило шрапнелна рана. И в резултат на обстрела на град Лиман двама мъже бяха ранени.

В доклада се казва, че варварски въздушни удари, артилерийски и минометни атаки на руските войски са причинили значителни разрушения и щети на около 16 жилищни сгради, както и на детска градина в Доброполе и културен център в Лиман.

„Сред другите позорно обстрелвани „тайни военни обекти“ на Донбас са складове на пекарна, ремонтна база, гаражи и полицейски участък“, съобщиха от щаба на ООС.

Превод и редакция: