Лавров обяви дали войната в Украйна ще приключи до 9 май

Русия няма изкуствено да коригира срока за приключване на военната специална операция в Украйна до Деня на победата на 9 май. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианската телевизионна компания Mediaset.

„Нашите военни няма да коригират изкуствено действията си към нито една дата, включително Деня на победата, каза Лавров и добави, че темпът на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руските военнослужещи“.

Той призна, че „в Съветския съюз е имало традиция – да се прави нещо голямо, силно за някакъв празник“.

„Ние съсредоточаваме действията си в Украйна изключително върху задачите, които споменах. Те бяха обявени от руския президент Владимир Путин – защита и гарантиране на безопасността на цивилното население, липса на каквито и да било заплахи на територията на Украйна за тях и за руснаците. Федерация, свързана с офанзивни оръжия и нацификация, която Западът активно се опитва да омаловажи“, каза Лавров.

Той добави, че руската страна не настоява украинският президент Володимир Зеленски да се предаде, а настоява Зеленски да нареди на украинските „неонацистки батальони“ да спрат съпротивата и да освободят всички цивилни.

„Сега Зеленски също може да внесе мир, ако спре да издава престъпни заповеди на своите неонацистки батальони, принуди ги да освободят всички цивилни и да спрат да оказват съпротива“, каза той.

Отговаряйки на уточняващ въпрос на журналист дали това означава, че Русия иска президентът Зеленски да се предаде и дали това е условие за мир, Лавров каза: „Ние не изискваме той да се предаде. Ние изискваме той да даде заповед за освобождаване на всички цивилни и да спре съпротивата“.

Шефът на руското външно министерство също така увери, че Русия не се опитва да смени властта в Украйна.

„Нашата цел не включва смяна на режима в Украйна. Това е американски специалитет. Правят го по целия свят“, каза Лавров, обяснявайки, че Русия иска „да гарантира сигурността на хората в Източна Украйна, така че да не бъдат застрашени чрез милитаризация или нацификация.“ 

Източник: news.bg