Сводка: Евакуирана от „Азовстал“ проговори за генерал-наемник, криещ се в бункер, огромна ракета падна край Днепропетровск

Украинските военни споменаваха, че в завод „Азовстал“ има генерал-наемник, който е във връзка с Владимир Зеленски, заявила е пред репортери служителката на „Азовстал“ Наталия Усманова, съобщават световните издания. Жената беше изведена по време на евакуацията от завода в неделя.

„Военните дойдоха и казаха, че имаме някакъв генерал, който седи там някъде в бункера. Той е назначен и е от Азов, сякаш е от наемниците и е в лична връзка със Зеленски“, казва Усманова.

 

Три автобуса с бежанци изведоха от от територията на Азовстал и съседните сгради 40 души: 18 мъже, 14 жени и осем деца.

Други 46 души са напуснали сами предишния ден от районите в съседство на завода.

Всички евакуирани бяха настанени в палатков лагер в село Безименное, а евакуацията се контролираше от служители на МКЧК и ООН.

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт публикува в канала си в Telegram фотографии на железопътен мост, рухнал в резултат на саботаж на 67-ия километър на пътя Суджа-Соснови Бор.

На снимките се вижда, че бетонните подпори на моста са се срутили, очевидно в резултат на взрив, но самият железен път продължава да виси във въздуха.

Както беше съобщено по-рано, около 11:20 ч. на 1 май в Судженския район на Курска област частично се е срутил железопътен мост, предназначен за движение на товарни влакове на прехода Суджа-Соснови Бор. Никой не е пострадал в резултат на инцидента. 

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт заяви, че причината за срутването е саботаж.

„Става дума за саботаж, образувано е наказателно дело, а разследващите органи и специалистите от правоохранителните органи ще проведат по-подробно разследване“, каза ръководителят на областта.

Огромна ракета е паднала в Синелниковския район на Днепропетровска област. В резултат на обстрела са разрушени няколко сгради.

Това съобщи в Telegram ръководителят на областния съвет Микола Лукашук, информира украинското издание „Страна“.

Служителят добавя, че в района на Никопол е прелетяла ракета „Точка-У“, но тя е била свалена.

Според Лукашук досега в региона не са открити руски войски.