Вучич цитира Кисинджър за Русия: Няма вечно приятелство, а само интереси

Булфото

Сърбия купува изтребители от Франция и Великобритания.

Отношенията между соченият за традиционен руски сателит Сърбия и Русия са напът да излязат от рамките на „славянското братство“.

Наскоро Сърбия гласува за изваждане на Русия от Съвета на правата на човека в ООН, което доста изненада и издразни Кремъл.

Сега Вучич излезе с ново интересно изказване, в което цитира не кой да е Кисинджър.

Сърбия ще вземе евентуални решения за антируски санкции, изхождайки от националните си интереси, заяви днес пред журналисти сръбският президент Александър Вучич на изложението за военна техника „Щит 2022“ на летище Батайница край Белград, предадоха световните агенции, цитира Новини.бг.

Що се отнася до въвеждане на санкции, ще кажа повече по въпроса на 6 май, но всичко, което мога да съобщя засега, е, че Сърбия е приела своите заключения на заседанието на Съвета за национална сигурност на страната. Нашата политика трябва да бъде политика за развитието и прогреса на Сърбия, политика, която във всеки момент гледа главно на това, което е в интерес на нашата страна. Както Кисинджър е казал – няма приятелство в международната политика, коeто продължава вечно, има само интереси. Ние имаме своите интереси и в съответствие с това ще правим всичко, което е необходимо, каза Вучич. 

Същевременно Вучич окачестви конфликта в Украйна не като регионален, а като международен. 

Става въпрос за международен конфликт. Това не е ограничен или регионален конфликт, това е международен конфликт. Има икономически международен конфликт, има политически конфликт, заяви Вучич.

Сръбският президент каза още, че Сърбия води преговори с Франция и Великобритания за купуването на 12 изтребители „Рафал“ и 12 до 14 „Тайфун“. 

От много време водим преговори за купуването на 12 изтребителя „Рафал“ и вярваме, че до края на годината или най-късно до началото на следващата ще бъдем готови да се договорим за купуването им. Водим преговори и с Великобритания за купуването на 12 до 14 самолети „Тайфун“, посочи сръбският президент. 

Той каза още, че в момента на практика няма никакъв диалог между Белград и Прищина, отбелязва БТА. 

Много скептично съм настроен по въпроса за Косово, в момента не съществува диалогът, който винаги съм подкрепял, посочи Вучич.