Войната в Украйна направи тази богата държава още по-богата

Покачващите се цени на петрола заради войната в Украйна стимулират производителите в Близкия изток като Саудитска Арабия и Кувейт. Но вероятно един ще бъде големият победител след като Европа спре вноса на петрол от Русия. Това е Катар.

Високопоставени служители на Европейския съюз посетиха Доха през последните седмици и всички с ясно послание: имаме нужда от вашия газ възможно най-бързо.

Германия заяви на бизнеса да започне преговори за сделки за доставки. Ситуацията стана по-сериозна и ще се наложат по-бързи мерки, след като Русия прекъсна доставките на газ за Полша и България, пише money.bg. 

Износът на енергия от Катар вече трябва да достига 100 милиарда долара тази година за първи път от 2014 г., имайки предвид тенденциите от първото тримесечие, според изчисления на Bloomberg. Междувременно катарското правителство очаква икономически тласък от 20 милиарда долара от организирането на Световното първенство по футбол тази година.

2022 година изглежда ще бъде годината, в която Катар ще остави своя отпечатък в спортния календар и ще стане още по-богата страна.
Търсенето Европа на доставки на LNG идва след като Катар стартира проект на стойност 30 милиарда долара за увеличаване на износа си с 60% до 2027 г. Допълнителното търсене означава повече конкуренция между купувачите за дългосрочни договори за доставка и най-вероятно по-добри условия за Катар.

„Това е невероятна възможност“, смята сътрудникът в Близкоизточния институт във Вашингтон Карън Йънг. „Катар ще бъде един от най-важните износители на газ, пазарът вероятно ще бъде много силен за години напред“.

Катар вече жъне успехи. Очаква се икономиката на страната да нарасне с 4,4% тази година, най-много от 2015 г., според Citigroup. Брутният вътрешен продукт на глава от населението ще скочи до почти 80 000 долара, близо до нивата на райони като Каймановите острови и Швейцария.

Какво ще прави Катар с парите?
Въпросът е какво ще направи Катар с непредвидените приходи от износ на LNG. Голяма част от парите ще бъдат използвани за подпомагане на суверенния фонд на Катар, според запознати източници.

Катар може да използва фонда за постигане на регионални цели. Миналия месец правителството обеща 5 милиарда долара инвестиции в Египет. Това беше част от плана на държавите от Персийския залив за подкрепа северноафриканската страна, която е доста засегната от покачването на цените на храните от началото на войната в Украйна.

Път към зашеметяващо богатство
Резервите на газ на Катар се съдържат в най-голямото находище „Норт фийлд“ (Северното поле), което Shell откри през 1971 г. Въпреки това компанията скоро го изостави. Газът има малка стойност, особено ако се намира твърде далеч, за да бъде доставян до големи пазари.

До 90-те години на миналия век производството на петрол и цените му в Катар паднаха. Министърът на енергетиката по това време Абдула Бин Атия вярваше, че газът е бъдещето. До 2012 г. страната се превърна в най-големия износител в света благодарение на търсенето в Япония и Тайван. Европа обаче се оказа по-труден пазар за завземане, поради конкуренцията от Русия.

„През 1997 или 1998 г. отидох в Германия, срещнах се с германски служители и обсъдихме дали Катар може да бъде доставчик на страната. Те отговориха, че нямат нужда от LNG, защото ще получават много газ от Русия по тръбопроводи и е по-евтино.“ Това коментира Атия в интервю.
Аргументът на Атия, че имат нужда от повече доставчици, в крайна сметка се оказа правилен. ЕС наложи строги търговски и бизнес санкции в опит да изолира Русия, но засега изключва петрола и газа.

Засега Катар не може да произвежда достатъчно, за да задоволи нуждите на Европа, която получава около 40% от своя газ от Русия. Държавният производител Qatar Energy праща 80% от товарите за Азия. Повечето от тях се продават по договори, за които Доха заяви, че няма да анулира, за да пренасочи доставките към Европа.

Германия обеща да построи първите си терминали за внос на втечнен природен газ. Страни като Естония също търсят нови съоръжения.