Скандални СНИМКИ! Ето как товарят със снаряди украинският АН-124 по тъмна доба на Летище София

Премиерът Кирил Петков не спира да отрича, че България изпраща оръжие в Украйна, но постоянно излизат нови и нови доказателства за обратното. Сайтът BIG5 разпространи снимки, за които твърди, че документират последната пратка за Украйна от Летище София.

Според материала и публикуваните снимки в него, камиони са пристигнали на Летище София и са оставили товар с военно оборудване за най-големия товарен самолет на Украйна, АН-124. 

Украйна благодари на България за изпратеното оръжие ВИДЕО

Според информацията, товарът включва 6 тира с РПГ и 4 ракетни установки тип „Катюша“, които са събирани от всички военни поделения в цялата страна.

Шофьорите на „Громан България“, наета да извърши превоза, са получили указания да чакат докато стане 02 часа през нощта, за да не се привлича внимание. Товаренето е станало между 03 и 04 ч., след което тежкотоварният АН-124 веднага е излетял. 
 


 

Малко преди 22 ч. снощи районът на летище София три камиона с извънгабаритен товар минават по Ботевградско шосе. Час по-късно те са на перона на летището, близо до украинския АН-124, потвърждава от своя страна и bTV. 

В полунощ камионите качват завития с брезент извънгабаритен товар на борда. Електрокари започват да качват зелени сандъци на самолета.
 

Около 7 ч. сутринта, след като беше натоварен, украинския самолет напусна София, за да кацне в Жешов, Полша. Летище, което се намира само на 78 км от границата с Украйна.
 

Припомняме, че разследващият журналист  Христо Грозев от групата Bellingcat беше един от първите сигнализирали, че България тайно доставя амуниции за Украйна. Според Грозев, транспортният украински АН-124 е направил поне шест полета в периода 21 – 26 април.

Според Грозев, България разполага с едрокалибрени снаряди (152 мм) „в количества, които могат да поддържат отбраната на Украйна за няколко месеца“.

„България тайно доставя амуниции на Украйна чрез „трета страна“, в опит да предотврати разпадането на коалиционното правителство поради категоричното възражение на прокремълските социалисти срещу износа на оръжие. Но Украйна не е доволна от флирта, иска брак“, коментира Грозев.

 

Същевременно зачестяват информациите, че украинските войски са изправени пред недостиг на боеприпаси. Това потвърждава и командирът на доброволческия батальон „Пятнашка“ (ДНР) Ахра Авидзба.

„В нашия район, както и навсякъде другаде, изучаваме един на друг, обстрел. Ако ние се придвижваме и тяхната артилерия ни обстрелва постоянно, значи са добре с боеприпасите.  Но напоследък обстрелите са все по слаби. Нашите ВКС унищожиха много складове със снаряди, а и все по трудно те могат да попълнят запасите си“, споделя той. 

Както отбеляза Авидзба, украинската армия сега изпитва „глад за снаряди“, така че е започнала да изразходват боеприпасите по-икономично.
 


ИЗТОЧНИК: АГЕНЦИЯ