Всички търсят къща в това райско кътче на България, но никой не продава

Кадънче, Невестино, абе селото на момите. И поради тази причина се е напълнило със зетьове. 43 къщи, подредени от двете страни на тесния път, който се вие покрай зелени поляни, докато отведе до малкото населено място. Само на броени километри от Кърджали.

Разклонът е на международния път за „Маказа“, пише 24Родопи. 

„Трябва да го преименуват на „Зетьово“, че е пълно“, шегува се възрастен мъж. Стои на пейката пред портата си и върти мохабет с комшията от другата страна на тясната уличка. Ако си протегнат бастуните и може да се дуелират. Толкова са близо.

Двама пенсионери, на припек пред входните врати на дворовете си.

 „Хубаво си ни е тук, харесва ни. Двама зетя имам. Единият живее тук, с дъщерята, в къщата. Не иска в града. По два пъти на ден се събираме с комшийките на пейките. На обед и надвечер. Говорим си, почиваме.

В градините сеем всичко. И всичко става“, споделя 58-годишната Хабибе. Близо три десетилетия от живота си е отдала на работа в болницата в Кърджали. Сега посреща с голяма усмивка от двора на дома си в Невестино. 

„Много хора са питали за имоти. Ама никой не продава“, допълва жената. Нормално е, на крачка от града, а сред природата.

Една-единствена къща е за продан. Почти „изтърбушена“ изглежда отвън. Преди време семейство руснаци е искало да я купи, но цената ги хвърля в размисъл-50 000 евро. 

Стадо овце пасе на баира, собственост на бившия кмет. Едва две крави в селото, но рахат и спокойствие.

Млади хора има и из чужбина. Връщат се лятото. И споделят: „Не ни харесва там, тук е по-хубаво, но няма как…“.

И още по темата, във видеото:

„Търсят се парцели, хора участват в търгове за общински земи. Вдигат се къщи“, споделя пък друга жена, от съседното село Калинка. 

Срещу Невестино, от другата страна на главния път. Зад гърба на самия… Орфей. Красивите къщи веднага грабват окото след паметника на тракийския певец.

Буквално нова махала се е оформила по възвишенията над платната към и от „Маказа“. Около 150 души живеят в Калинка.

Според местни, наскоро парцел от 700 кв. метра е бил продаден за 50 000 лева. „Ама може и да е слух“, застраховат се в селото.