Отчаян апел: Командирът на 36-а бригада от ВСУ призова Запада за десант в Мариупол, за да бъдат спасени обсадените ВИДЕО

Командирът на 36-та бригада на морската пехота на Украйна Сергей Волин сподели в социалните мрежи драматично видеообръщение, в което призова блокираните бойци в завода „Азовстал“ да бъдат евакуирани от Запада, като направи сравнение с Дюнкерксата операция от Втората световна война.

Волински припомни, че по време на операцията по евакуация през 1940 г. са спасени над 300 000 души – британски, френски и белгийски войници, които са обградени от германски войски.

„Днес основното ми послание е: спасете Мариуполския гарнизон, евакуирайте ни.

Хората просто ще загинат тук. Ранените вече умират, а живите ще загинат в битката. Цивилните загиват тук с нас – в бункери, в многоетажни сгради, където просто ги разстрелват… Градът на практика е изтрит от лицето на земята“, подчерта Волински.

По неговите думи,  в момента на територията на „Азовстал“ има над 600 ранени, които имат остра нужда от медицинска помощ. Сред ранените има и цивилни.

„Тук при нас все още има цивилни. Има стотици от тях. Има десетки деца, има много хора с увреждания, много възрастни хора. Ситуацията е много тежка. Имаме огромен проблем с липсата на храна и вода, да не говорим за боеприпаси и оръжия…

Вече се обърнах към всички световни лидери, към дипломатите, към папа Франциск, крещях колкото можех, за да бъда чут и да организирате за нас процедура по евакуация.“, каза Волин и добавя, че много се надява на помощ.

Справка: 

Дюнкеркската операция, или т.нар. операция „Динамо“, е операция в хода на Втората световна война по евакуирането по море на английски, френски и белгийски части, блокирани след Дюнкеркската битка на немските войски в град Дюнкерк. Най-голямата военна спасителна операция в световната история.

След пробива на линията „Мажино“ на 10 май 1940 г. и капитулацията на Холандия на 14 май, немското командване увеличава своя успех със завземането на пристанище Кале дьо Булон. Част от британския експедиционен корпус под командването на лорд Горт, френските части и съединенията, част от 16-и корпус и останалите белгийски войници се оказват блокирани в района на град Дюнкерк.

При тези условия на 26 май кабинетът на Чърчил и британското адмиралтейство решават да евакуират своите части на Британския остров. Военната ситуация е такава, че когато британците си заминават от Дюнкерк, към тях вече се запътват немски танкове. Те пристигат в Дюнкерк два дни преди британците, отделени на 16 km от града, а британците на 60 km. За германците не е проблем да навлязат в беззащитния град и да завземат последното пристанище, в което може да се проведе масовата евакуация на британските войски.

За адекватно прекъсване на евакуацията немците нямат възможност. Немската наземна войска не може да се противопостави на тежките английски крайцери. Манипулирането на немската авиация е силно затруднено заради голямата дистанция между германските летища, прекалено голяма за едномоторен изтребител Bf-109. С помощ на авиацията на Великобритания, британските изтребители залавят германските бомбардировачи успешно.

Възползвайки се от възможността, Обединеното кралство след 27 май до 4 юни, успешно провежда операция „Динамо“ и извежда 338 000 войници.
Положението на притиснатата към морето тристахилядна английска армия изглежда безнадеждно. По заповед на Чърчил към плажовете на Дюнкерк се насочва всичко, което плава по вода – бойни кораби, транспорти, рибарски траулери, яхти и лодки за разходка.

Армадата снове между Британия и Франция в яростни битки с налитащите „щуки“ на Гьоринг, обещал на Хитлер, че пилотите на Луфтвафе сами ще размажат обсадения корпус, но не успява.

На 4 юни английският командващ генерал Харолд Александър лично обикаля плажовете на Дюнкерк, и убедил се, че там вече няма нито един войник, последен напуска континента. Изоставени са 70 000 единици бойна и транспортна техника, но е спасена цялата британска армия, плюс известен брой французи и белгийци.

Източник: Уикипедия