Зеленски с голямо обещание към Петков, а нашият премиер се зарече да се върне в Киев, за да… TV

Украйна е готова да снабдява България с електроенергия и да съдейства за диверсификацията на газа през трансбалканския газопровод. Това заяви  президентът на Украйна Володимир Зеленски на брифинг след срещата си с българската делегация, оглавявана от премиера Кирил Петков. 

„Постигнахме договореност за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище „Варна”. Говорихме за ремонт на военна техника в България.


Благодаря на премиера Петков за личната му инициатива за събиране на средства за Украйна. Със воя пример вдъхновявате много граждани по света. Благодарни сме на българския народ за подкрепата и гостоприемството.

Благодарен съм за готовността на премиера за участие в следвоенното възстановяване на страната”, каза още Зеленски.

Президентът припомни, че при предишната си среща с Петков преди 2 месеца е говорил, че Украйна иска мир, а Русия е казвала, че не възнамерява да напада.

„Вече 64 ден виждаме колко струват заявленията на руските управници, русия атакува нашите цивилни, нашите военни, убива и разрушава всичко.
64 ден поред ние устояваме. Русия нищо не успя да постигне. Сигурен съм, че няма да успеят да постигнат нищо освен пренебрежението.
Оценяваме, че сте солидарни с нас.

Обсъдихме всички ключови въпроси. Украйна както никога има нужда от подкрепата на надеждните си приятели, за да отстоява правото си на живот.
Тази борба не е само за Украйна. Точно сега и точно в Украйна се решава дали другите европейски народи ще могат да живеят свободно”, подчерта той.

На въпрос обсъдил ли е военна помощ от страна на България, Зеленски заяви, че е бил напълно открит, когато е благодарих на Петков, който наистина помага.

„България е сред дружеските за Украйна страни, тя може да помага с различни стъпки”, уточни той.
 
„Искам да благодаря за лидерската роля, която показахте. Украйна ще спечели тази война и всички демократични държави стоят зад вас. Благодаря ви за страхотната дискусия, която имахме днес. България ще бъде  щастлива да улесни износа на украинска електроенергия в България и на Балканите. 

Ще се радваме Варна да се превърне в логистичен хъб за вашата пшеница и слънчоглед. Когато говорихме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент за енергийната сигурност на Украйна и може да доставя газ от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция и ще даде на двете държави допълнителен приток на гориво“, посочи Петков.

Благодаря ви, че сте готови да помогнете на нашия кораб в Черноморск“, каза от своя страна премиерът Кирил Петков.

„Искането ви за военно-техническа помощ по отношение на ремонта на тежки машини в български фабрики ще бъде добра възможност. За нас е много важно Украйна да вижда ясен път към ЕС. Време е да кажем, че това е мястото, към което страната принадлежи. Имате силния глас на България, когато се срещна с европейските лидери”, увери Петков.

„Искам да се върна отново в Украйна, за да отпразнуваме победата на Украйна и бързия път напред към европейското семейство”, каза още той.  

„Не съжалявам, че уволних министъра си на отбраната, когато използва определението „специална военна операция, никой не трябва да казва нищо друго, когато вижда такива ужасяващи картини, като война срещу свободния свят и война срещу цивилни”, добави министър-председателят.