Проф. Витанов посочи кога ще настъпи голямата кланица във войната в Украйна, скоро е

Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас и войната в Украйна към 28 април. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 28 април 2022 г.

Както винаги, първо пандемията, после войната.


 

1. Това, което ни очаква в следващите дни е движение на броя на новите случаи нагоре – надолу. Фактор за движение нагоре – каквото сме си внесли от чужбина като зараза по великденските празвици. Фактор за движение надолу – идат още празници. Това, което е добре да се наблюдава са регионите 1 и 4. Наблюдават се. Засега обстановката е спокойна. Не се очакват ексцесии до края на седмицата.

Да видим сега с чисълца, защо не се очакват.
 

2. Базовото репродуктивно число – днес е 0.84.
Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. „Втората фондация“ стартира добре добре на основата на отличното наследство на „Хари Селдън“. 28 дни след отмяната на извънредната епидемична обстановка. При практическа липса на мерки. Здлавната система е подготвена и чака атаката на модифицирания Омикрон. Цел – да го провалим в опитите му да се разпространи масирано в България.
 

3. Няма суперпожар. Дифузното разпространение угасна.
Това ни е главната защита срещу модrфицирания Омикрон.
Както ви писах, трудно ще му е да го запали отново. Ето, бави се вече 28 дни. Иначе Омикронът си върлува в Европа. Вчера в Италия имаше около 88 000 нови случая. При 10 пъти повече население. Все едно тук да има 8 800. Ама няма. Тези числа са за да получите представа, от какво ви предпазват защитните системи в България.

И правилната стратегия да се угаси дифузното разпространение и после да се махнат всички мерки. С цел да бъде изтикан модифицирания Омикрон да пали дифузно разпространение при неблагоприятни за него метеорологични условия и при ниски стойности на индекса на дифузното разпространение. Както виждате и този план сработва добре.
 

Ето няколко контролни чисълца днес от индекса на дифузното разпространение
 

За страната – 0.31

София-град – 0.41
Пловдив – 0.26
Бургас – 0.26
Варна – 0.13

По южните граници

Благоевград – 0.21
Кърджали – 0.17
Смолян – 0.21
Хасково – 0.32
Ямбол – 0.28
 

Този индекс е различен от базовото репродуктивно число. С него се следи състоянието с дифузното разпространение по области. Критичната стойност е 1.00. Над 1 – има дифузно разпространение. Под 1 – дифузното разпространение спира или съвсем го няма.
 

Виждате – обстановката засега е спокойна, стойностите на индекса са в пъти под 1. Обаче стойностите вървят нагоре.
Което се и очакваше след празниците. Виждате какъв е и планът – стойностите на този индекс да не достигат 1.00 колкото се може по-дълга време, за да не може модифицираният Омикрон да се развихри. Мъка.
 
Модифицираният Омикрон се мъчи да запали дифузното разпространение. Неуспешно. Вече 28 дни. При липса на мерки. Имаше мерки, бяха ефективни, бяха свалени навреме, за да не мърмори народа. Но бяха свалени тогава, когато изпълниха задачата си да угасят дифузното разпространение. Както виждате, правилната тактика ни донесе един спокоен месец.
 

3. Има ли препълнени болници? Няма.
Ковидът още си танцува в западна Европа. Тук заетостта на болниците по отношение на максимално възможния брой легла за К-19 е под 10 процента. Болниците имат капацитет да се справят дори и модифицираният Омикрон да успее да подпали дифузното разпространение. Вързали сме си гащите и чакаме провала на модифицирания Омикрон.
 

4. Има ли тотален локдаун? Няма. И локални няма.
Не се очаква и да има. Както “ Хари Селдън“ , сега и „Втората фондация“ застана непоклатимо на пътя на локдауна и не можа да бъде заобиколена.

5. Смъртността – полекичка спада. Броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава.
Това най-трудно се контролира при народи с висока степен на инат и ниска степен на ваксинация. Но и това бе поставено под контрол както виждате.

6. Заключение от проверката – и днес, 28 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарият „Втората фондация“ е стабилен, здравната система е готова да се справи с проблемите, възникнали с внос на зараза от чужбина покрай празниците.
 
Дифузното разпространение е угасено, опитите на модифицираният Омикрон да го запали вече 28 дни са неуспешни. Писах ви, че предстоят дни, в които стойностите на индексите ще се движат нагоре – надолу. Тоест, може да има и движение нагоре. Причина – празничните трапези по чужбина и у нас. Нямаше как да се избегне. Беше предвидено и системата е готова да посрещне атаката.

7. Картите днес. Както виждате, особени промени от вчера няма. Зеленото е доста по картата на риска.

Последен път за специално за узун юрдеците от южното сайтче – тая карта не е оная карта, която Витанов показва по телевизията. Оная карта е за друг индекс. Като не може да вденете, за какво иде реч, най-добре мълчете, че се излагате.

Нататък.
 
Областите покрай гръцката граница са добре. На картата за 14-дневната заболеваемост все още има области в червено. Тоест, рискът намалява, но вирусът още е тук. Периодът на лятно спокойствие ще дойде, но дотогава все още има време. „Втората фондация“ се очаква да се справи с вноса на зараза покрай великденски празници и да ни отведе към спокойното лято.
 

Сега за войната.
 

1. Много ми е смешно да чета как рецензентите от Ганковото кафене се пънат да рецензират как нищо не разбирам.
 
Спокойно, няма нужда да се напъвате и без това никой не ви забелязва освен мен, а и на мен ми е скучно, че няма никаква свежа критика.

Иначе по същество, знаете какво съм прогнозирал, знаете какво и трябва да гледате. Дали ще се затвори големият котел около Краматорската украинска групировка и ако се затвори, дали ще се появят малките котлета. Това са индикаторите за успех на руснаците. Липсата им означава успех за украинците.
 
Знаете и какво съм ви писал отдавна. Без тежки оръжия няма да стане, защото числеността на руската групировка не е достатъчна за ефективно обкръжение на отбранителния район на украинската групировка около Краматорск.
 

2. Обстановката покрай Краматорск. Руското настъпление там не е спряно. Писах ви, че не се очаква бързо руско напредване, тъй като украинците имаха 7 години време да се окопават. Ама и други наблюдатели го писали това. Да, сериозните наблюдатели пишат точно това.

А вие от Ганковото кафене, какво пишете? Нищо по въпроса. А, да, колко е грозен Витанов и как нищо не разбира. Да, грозен съм и нищо не разбирам. Не може всички да се умни и красиви като вас. Затова – разделение на труда. Вие се гледате в поточето и въздишате как сте умни и красиви, грозният и неразбиращ Витанов продължава с коментарите.
 

Нататък по същество. Увеличават се индикациите, че руснаците са превзели Рубежное. Да видим дали ще успеят да затворят котела около Северодонецк и Лисичанск. Което ще рече, че ще успеят да изстискат украинската армия от Луганска област.
 

3. Техническото пречупване. Гледаме, има ли го, няма ли го. Сега е момента да се види, какво е останало в двете армии. Нали така. Ако украинската армия не е технически пречупена, ще организира голямо контранастъпление. Ако е – ще седи по бункерите и ще се отбранява. Ето ви го теста, гледайте и си правете изводите сами.
 

Оръжейните доставки за Украйна вървят в голям размер.

Знаете мнението ми и никой не го оспорва – Украйна е на системи и масивно и се вливат оръжия и пари. От нея се иска пушечно месо за максимално отслабване на руснаците. Ще се получи ли това? Да, този план е правилен. Така ще стане. Въпросът е дали ще има достатъчно пушечно месо. Засега има. Проблемът е, че като тръгне да изчезва професионалната армия и се появят запасняците, ще настъпи кланица.

Този проблем се решава по най-простия начин – просто спряхме да броим украинските загуби. Руснаците смениха тактиката си и загубите им в жива сила намаляха. Английското разузнаване ги оценява на 15 000. Знаете, че ви бях писал 45 000 за 3 месеца, значи би трябвало да се около 30 000 ако старата тактика действаше. Очевидно са сменили тактиката.
 

4. Психическото пречупване.

Засега и пропагандните машини на двете страни се справят добре по отношение на държане на населението в подходящо психическо състояние. Западната помощ се използва добре от украинската пропаганда – ето, светът е с нас. Засега това помага да се преглъща факта, че инфраструктурата се разрушава все повече.

Правилно – народът не трябва да мисли, че после поне 20 години ще трябва да възстановява разрушеното. Но ще дойде ден, в който този народ ще се замисли. И тогава в Украйна ще има политически сътресения. И понеже доста червени линииса преминати покрай тая война, удържането на властта твърде е вероятно да се съпроводи със стрелба срещу собствения народ. Да видим.
 

При руснаците на пропагандния франт ситуацията е относително спокойна. Пропагандата си работи, опозицията е потисната. Проблемът тук е, че продължителната война неизбежно скапва психическото състояние на народа. Чакаме да видим как ще се справят с този проблем.

Имам чувството, че на пропагандния фронт цари затишие.
 
Следователно и двете страни готвят следващите пропагандни фойерверки. Да видим. Знаете, че съм се хванал за главата от аматьорщината тук. И съм спрял да пиша за пропагандния фронт у нас, че конят отдавна е в ряката, уйде там и сега цопа из водата. Не е за учудване като гледа човек по каква траектория върви държавата. Царе сме сами да си създаваме проблеми. Виновно разбира се е международното положение. Кой друг – няма ние да сме си виновни, я.
 

5. Нека сега да погледнем към тази война от гледната точка на един по-сериозен тактически анализ. Ако двете армии бяха е еднакво ниво на въоръжение, по-малобройната може да окаже даже и голяма съпротива, но по-многобройната в края на краищата ще я сломи. Тази война е странна. Факт е, че украинската армия е поне два пъти по-голяма от руската групировка действаща на територията на Украйна. С други думи, руснаците нямат численост ефективно да обкръжат цялата украинска армия, даже нямат численост и за директна атака.

Това, което им дава предимство е качеството на оръжията. По-тежкото въоръжение приковава по-многобройната украинска армия в жилищни райони на градове и в бункери. Така погледнато, тактиките на двете армии би трябвало да са прости. За украинската – да я набълбукат с тежки оръжия, което западът охотно прави, стига пушечното месо да си остава украинско. Така, очакванията са предимствата на руската армия при тежките оръжия да намалеят. Руската тактика ми изглежда странна – хем са по-малко, хем не използват в пълна степен тежките си оръжия. Резултат – затягане на бойните действия.
 

Сега малко за лидерската страна на войната. Путин е ясен. Той си командва, откъсва област по област от Украйна. Интересното е при Зеленски. Украинците се перят, че знаели къде е бункерът на Путин. Няма да питаме за кой от всичките знаят нещо, но да допуснем, че знаят нещо за някой бункер. Въпросът е, че местоположението на Зеленски е добре известно и руснаците не го унищожават. Защо? Ако лидерът е защитната стена на държавата, то явно тази стена не е толкава здрава и на руснаците им е изгодно да оставят Зеленски да продължи да действа. Невероятен извод, но е така. Докато руснаците напредват и късат парче по парче от Украйна, те очевидно имат интерес Зеленски да остане лидер на Украйна. Но какъв по-точно би могъл да им е интересът?
 
Да помислим. Вероятно действията на Зеленски възпрепятстват действията на значителната по численост украинска армия и тя не може ефективно де се разгърне заради заповеди, несъответстващи на обстановката. Вероятно на Зеленски не му е известно какво точно става в украинската армия и колко са жертвите. Ако гледате украинска телевизия за битката за Донбас – перемога до перемога. Руснаците показват друго – труп до труп на украински войници. Накрая, с голяма вероятност, командният състав на украинската армия е удобен за руснаците и те не закачат Зеленски, за да няма смени и напред да излязат по-способни генерали.
 

Всичко по-горе може да има стратегически ефект – предаността в украинската армия да се разклати, да настъпи смут и да се появят алтернативи на това, украинският войник да стои в окопите. Това е интересен тактически пройом и следва да гледаме, дали наистина руснаците го прилагат или пък аз само си мисля, че са толкова интелигентни. Но имаме тест – ако започне дезертиране от украинската армия в големи размери, значи е тактика, която се прилага нарочно от руснаците. Ако това е така, отделът за психологически операции на руската армия е страшно добър. Всъщност това следва и да се очаква. Добрите армии имат и добри отдели за психологически операции. Да не забравяме, че бащата на пропагандата Едуард Бърнейс е почнал кариерата си в американската армия.
 

Добре, стига за днес. Вървим напред и помним Бисмарк за войната и лъжата. И ето днешната сентенция от него, за да се поразмислим:

– Сключвайте съюзи с когото искате, подпалвайте каквито искате войни, но не закачайте руснаците.
 

Мъдра мисъл. Ако някой си е мислил, че може да закача руснаците, защото зад гърба му е еди кой си, тое е трябвало да се сети, че хората му ще се превърнат в пушечно месо, страната му ще се разруши и от нея ще бъдат късани територии. Ще се сети, ако познава Бисмарк. Прост извод от цялата работа – 10 пъти мислете, кого слагате да ви управлява.
 
Ако не мислите, може да изгниете в окопите, а страната ви де се превърне в руина. Затова , юрдечета мои и рецензенти мои от Ганковото кафене, четете Бисмарк. Може пък и да го разберете. Аз ще се радвам.
 

Предстои да видим какво ще има да става.
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля