Премиерът на Сърбия предупреди България, че ще стане страшно, ако си вземем от газа им

Кадър ФБ, К.Петков

Напрежението на Балканите расте с всяка изминала минута.

Нарушаването на договорите от страна на Русия със спирането на газа за България налива още масло в огъня.

Предупреждение отправи руския сателит Сърбия към България, ако реши да взима газ от тръбата по Балкански поток, която страната ни изгради с 3 милиарда лева.

Припомняме, че количествата по т.нар. Турски поток са 10 пъти над консумацията на България за цяла година. Няма обаче клауза, по която да можем да ползваме от руския газ, който пренасяме към Сърбия и Унгария.

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че не се тревожи за протичащия през България по Балкански поток руски газ и добави, че самото споменаване на възможността да се вземе от сръбския газ, протичащ по транзита, „не е на място“, предаде Танюг, цитира БТА.

„Макар в днешно време да е възможно всичко, не се тревожа за доставката на газа по Балкански поток през България в Сърбия. Това би било прецедент с такива мащаби, каквито никога досега не са виждани. Това би означавало, че не съществуват никакви договори, договорни задължения, върховенство на закона, а Див Запад“, подчерта Бърнабич пред журналисти на икономическия форум Яхорина.

Тя посочи, че взимането на газ от транзита би означавало, че може да бъдат взети и стоки от камион, ако на някой това му харесва.

Това просто е невъзможно, изтъкна тя.

„Самите приказки за това и самото изречение на българския премиер – няма да правим това, просто не е на място. Никой не може и да си помисли да го направи, а не да каже „достатъчно добри сме да не го правим“, каза Бърнабич.

Ако някой вземе от транзитирания газ, това би довело дотам, че вече няма никаква сигурност за никого в Европа и по света, продължи тя.

Премиерът каза, че Сърбия е инвестирала над милиард евро в газопровода.

„При това сме платили газа, той е наш, имаме договор с Русия за снабдяване с газ. Случило се е той да минава през България, те да имат проблеми, но българските проблеми не са наши проблеми“, посочи Бърнабич.

Тя изрази надежда, че Полша и България ще успеят да се договорят за доставката на газ, допълва БТА.

„Интересува ме как живеят хората в Сърбия, а всяко сътресение в ЕС би имало негативни последици за икономиката на Сърбия. Колкото по-мирно и стабилно е всичко, толкова по-добре за нас“, каза в заключение Бърнабич.