Защо Третата световна война ще започне от Финландия

Докато целият свят е обърнал поглед към кризата в Украйна и се опасява, че страната може да е мястото, където ще започне Третата световна война, руски военни експерти твърдят, че все пак това е Финландия и че именно там има по-голяма вероятност от глобален конфликт, пише „Труд“.

Евентуалното влизане на Финландия и Швеция в Северноатлантическия алианс може да доведе до опасни геополитически прецеденти. До този извод стигна докторът на военните науки Константин Сивков след анализ на решението на ръководството на НАТО.

„Не бива да се страхуваме, че кризата в Украйна ще ескалира в световна война.

Влизането на Финландия в НАТО е по-вероятно да бъде спусъкът към такъв глобален конфликт“, каза той.

Сивков разкри колко опасен е такъв сценарий за Русия, а също така обясни защо могат да започнат мащабни военни действия в Балтийско море. На първо място Константин Сивков обърна внимание на факта, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще позволи на Брюксел да поеме контрол над част от Финландския залив, което ще затрудни обезпечаването на руската военноморска групировка в Калининградска област. Подобен сценарий може да провокира Северноатлантическия алианс да предприеме опасни и решителни мерки срещу корабите на руския Балтийски флот.

„Ако Швеция и Финландия обявят зона от 12 мили, тогава всъщност ще бъде блокиран Финския залив“ – обясни Сивков.

Според военния експерт, Северноатлантическият алианс най-вероятно използва финландската територия, за да създаде нова крепост срещу Русия. Такива мерки могат да бъдат предприети веднага щом Хелзинки се съгласи с условията на Брюксел. Освен това НАТО ще може да организира опасни провокации във Финския залив, които ще доведат до началото на мащабни военни действия в зоната на Балтийско море.

„Финландският плацдарм е от голямо значение за решаването на задачите в борбата на НАТО срещу руския север“ – обобщи Сивков.