Украйна благодари на България за изпратеното оръжие ВИДЕО

Кратък видеоклип с благодарности за помощта към редица държави пусна в туитър профила си украинското Министерство на външните работи. В списъка на споменатите държави е и България, с което става ясно, че държавата ни участва с доставки за оръжие за Киев.

„Искрено благодаря на партньорите ни за несекващата помощ в тези трудни времена“, гласи публикацията, цитирайки думите на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний.
 

В клипа всъщност се изказват благодарности само към държави, които са изпратили оръжие на Украйна, стана ясно обаче от изявление на японския министър на външните работи Йошимаса Хаяши.

Той е потърсил обяснение от Киев защо страната му не е спомената в клипа, въпреки че е предоставила финансова помощ както и бронежилетки и каски.

Украински транспортен самолет Ан-124 кацна тайно у нас, товарят ли го със снаряди СНИМКА

„Получихме обяснение от Украйна, че благодарността в този клип е към държавите, предоставили помощ като оръжия“, разясни министърът на пресконференция. Япония не предоставя като помощ смъртоносни оръжия, защото има ограничение в конституцията си.Официалната помощ от страна на България също е само бронежилетки и каски. 
 

В същото време, само преди ден авторитетното американско издание „Ню Йорк Таймс“ разкри, че България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp. 

Припомняме, че преди дни премиерът Кирил Петков призова българите да дарят по една месечна заплата, за да може да помогнат финансово за купуването на боеприпаси за Украйна, което беше посрещнато с гняв и недоволство от обществеността.
 

Още на 6 март проруските бойци от ДНР обявиха, че са обстрелвани с български боеприпаси. Новината дойде дни след като в социалните мрежи вече плъзнаха снимки от фронта с произведени у нас оръжия. 

„По време на обстрела на село Зайцево (южно) са използвали 30-мм снаряди RHV-HEF за автоматичен гранатомет, произведен от българския завод „Арсенал“, каза Едуард Басурин Басурин, представител на на Народната милиция на ДНР.

“Този факт нагледно потвърждава как Западът снабдява Украйна със смъртоносно оръжие, с помощта на което се унищожават мирните жители на републиките в Донбас”, пише в текста на съобщението. 

Още на следващия ден – 7 март, Русия включи България в черния списък с неприятелски държави. 

Вчерашното решение на „Газпром“ да спре доставките и за България, освен заради изискваното разплащане в рубли, беше разчетено от експертите и в политическия нюанс – за руснаците е ясно, че износът на оръжие за Украйна върви с пълна сила.

Извънредният брифинг днес:

„Продължаваме Промяната” проведе първия си изпълнителен съвет снощи. На него решихме, че като партия ще подкрепим изпращането на военно-техническа помощ за Украйна. Така и ще гласуваме в парламента следващата седмица“, заяви Петков на извънреден брифинг, по-рано днес.

„Позицията, която Радев изрази, че ако даваме оръжие и продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна защото в нея стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи и ние трябва да й помогнем да победи в този конфликт, защото алтернативата е първо Украйна, а след това Източна Европа да станат васални придатъци. Пак казах, никой тук не иска да води война. Ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар“, заяви от своят страна вицепремиерът Василев.