Експерти с кошмарни прогнози за БГ икономиката заради спрения газ от Русия

Това е наказателна акция, с която Руската страна цели да получи дивиденти като накаже страна от ЕС. ЕС по никакъв начин не може да ни помогне в случая. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в студиото на “Здравей, България” по Нова телевизия.

Той посочи, че в момента газът идва от “Турски поток”: “Единствено газ може да дойде от Гърция”.

Като възможно решение на правителството посочи доставки на втечнен газ.

На топлофикациите работата не може да продължи без руските доставки, коментира пред бТВ Хиновски, който е председател на Българския енергиен и минен форум. По думите му съгласно нормативните изисквания те трябва да разполагат със запас от битум.

По-важна е индустрията, защото тя изпада в шок в момента. 95% сме зависими от руския газ, съобщи експертът.

„Би трябвало, тъй като това се очакваше, България да е взела съответните мерки, най-малко да имаме готов договор за междусистемна свързаност с турската газова система, защото от там можем да получим най-бързо доставки на природен газ.

И другото – суапови сделки през Ревитуса от Гърция, макар и малки количества. На България реално погледнато сега й трябват около милиард  – 1,5 милиарда най-много кубически метра газ на година. Вече в остатъка от тази година остават много по-малко. До края на тази година – може би половината“, заяви Иван Хиновски.

По думите му, много е важна подготовката със съседните страни, нормативна и политическа. Над 95% от газа, който България потребява, е от „Газпром”, подчерта още въднъж експертът.

„Даже бих казал, че този газ, който ние го наричаме азерски, той до голяма степен има руска компонента, така че може да се каже, че сме 95% зависими от руския газ”, отбеляза Хиновски.

Във връзка с очакваното увеличение на цената на природния газ от 1 май, припомняме ви, че „Булгаргаз” поиска 5,3 ръст, Иван Хиновски заяви, че не очаква ръст на цените.

„Ако България успее да договори ново продължение на договора, което е възможно, стига да има политическа и икономическа мъдрост, не очаквам ръст на цената на газа, защото по всички анализи и прогнози на цената на газа, в Европа се очертава тенденция на лек спад на цената на природния газ, така че не би трябвало да очакваме по-голям от искания от „Булгаргаз” ръст на цената“, добави експертът.
 

По думите на Кузман Илиев няма свободни капацитети на газ в световен мащаб.

“С това действие се отсича главата на животновъдството в България”, категоричен беше той.

Според него министърът на енергетиката говори и се държи като “Мария-Антоанета и мадам дьо Помпадур”. Ако немската страна не се съгласи на условията на руската страна, европейската икономика “ще плонжира в рецесия”, каза Илиев. Според него цената ще бъде платена от Централна и Източна Европа.

Като пропуск в европейската енергийна политика посочи липсата на започнати проучвания за газ в Европа: “САЩ за разлика от Европа са много по-готови от нас”.

Хиновски беше категоричен, че нито ядрена енергетика, нито собствено производство може да компенсира доставките на руски газ. Според него “Зелената сделка” не решава проблемите със зависимостта на Европа.