Известен наш генерал попари жестоко кабинета заради Украйна

„Въпросът не е какво ще изпратим на Украйна, въпросът е на солидарност с жертвата на една непредизвикана агресия. Защото, ако никой не изпрати военна помощ, тя не би могла да се справи и да защити своята територия и национална независимост.

Това е повече морален въпрос за България, отколкото материален. Изпращането на военна помощ на Украйна е символичен морален жест на солидарност с една нападната държава от агресор“.

 

Това коментира пред БНР генералът от резерва Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната, бивш военен представител на България в НАТО. 

Според него „критиката, че България изнася оръжие, което се предоставя на Украйна, е вярна“ и подчерта, че е по-добре това да се прави официално, отколкото да се използват посредници:

„По международните правила за оръжейна търговия България изнася оръжие на свои контрагенти, като получава от тях съответните документи за крайни потребители. България не проследява това оръжие, след като отиде в тези контрагенти дали се реекспортира към Украйна“.

Атанас Запрянов посочи, че не става въпрос битката да бъде спечелена, а войната да бъде спряна:

„Едва ли Украйна ще бъде снабдена с оръжие, че да мине в решително контранастъпление и да има парад на победата в Москва“. 

Като военен експерт той определи мотивите за руската инвазия в Украйна като териториални, а не емоционални или политологични:

„Русия ще се стреми към териториални придобивки – наред с Крим да вземе и Донбас, да ги свърже със сухопътен коридор, ако се отдаде, цялото Черноморско крайбрежие да го свърже с тяхната групировка в Молдова. Така че тази война не е теоретична и философска, тя е реална и практична от гледна точка на руските военностратегически цели“.