Путин: Постигнат бе сериозен пробив на преговорите с Украйна в Истанбул, но…

Руският президент Владимир Путин заяви, че в хода на преговорите в Турция е постигнат сериозен пробив по темата Украйна. Руският президент направи това в хода на срещата си с генералния секретар на ООН Антониу Гутиериш. 

Срещата в Москва, на която Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обсъди с президента на Русия Владимир Путин войната в Украйна, е продължила около час, съобщи ДПА, цитирана от БТА.  

„Водим преговори, не се отказваме от тях.

Освен това – на преговорите в Истанбул ние успяхме да постигнем достатъчно сериозен пробив“, каза той и даде пример с решението на Украйна за неутралитет и търсенето на гаранти за националната й сигурност.

За съжаление, уточни Путин, впоследствие дойдоха трагичните събития в Буча, към които руската армия няма никакво отношение, и преговорите намалиха темпото.  

Също така Путин подчерта, че, въпреки това, че така наречената специална операция на Русия в Украйна продължава, Москва разчита да бъдат постигнати договорености „на дипломатическата писта“. 

Преговорите продължават в онлайн формат и Путин се надява да дадат позитивен резултат, предаде Ройтерс.

На срещата с Путин Гутериш заяви, че разбира претенциите на Русия около ситуацията в Украйна, както и по отношение на европейската и световната сигурност.

Генералният секретар изрази загриженост от ситуацията в Украйна и добави, че разбира недоволството от страна на Русия, но изтъкна, че то „трябва да бъде решено въз основа на различните инструменти, предлагани от Устава на ООН“ и че „нарушаването на териториалната цялост на която и да е страна е напълно несъвместимо с Устава на международната организация“.

ООН е готова, заедно с Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), да направи оценка на ситуацията в „Азовстал“ относно евакуацията на цивилното население до два или три дни, каза още Гутериш.
По-рано днес, 26 април, Путин по време на телефонен разговор с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган обсъди ситуацията в Украйна. 

Ердоган по време на телефонния разговор е предложил да се повиши статута на руско-украинските преговори до най-висше равнище и да се проведат преговори с президента на Украйна Володимир Зеленски в Истанбул.  

Ситуацията в Мариупол е сложна, но бойни действия там няма, те са прекратени, заяви Путин. 

„Там ситуацията е сложна и, може би, и трагична, но всъщност тя е и много проста. Днес разговарях с президента на Турция Ердоган. Той ми каза, че там се водят бойни действия. Там бойни действия няма. Те са приключили. Няма бойни действия в Мариупол, те са прекратени“, каза руският лидер. 

Освен това, Путин на срещата си с генералния секретар на ООН заяви, че заводът „Азовстал“ в Мариупол е изцяло изолиран. „Заводът“ „Азовстал“ е изцяло изолиран. Дадох заповед там да не се провеждат щурмови действия. Там бойни действия не се водят“, увери руският президент.  

Русия чува от украинските власти, че в „Азовстал“ има цивилни граждани, но тогава украинските военни трябва да ги освободят, иначе те се държат като терористи, заяви още руският президент. 

„Да, действително, ние чуваме от украинските власти, че там има граждански лица. Но тогава военнослужещите на украинската армия са задължени да ги пуснат. В противен случай те ще действат като терористите в много страни по света, като ИДИЛ (Ислямска държава) в Сирия, които се крият зад мирното население. Най-простото, което трябва да се направи, е тези хора да бъдат пуснати. Какво по-просто има от това“, каза Путин.  

Путин бе категоричен, че задържането против волята им на граждански лица от военните на Украйна в завода „Азовстал“ е престъпление. Той отбеляза, че Русия поддържа контакт с онези, които са се барикадирали в завода.  

„Това си е чисто престъпление – да държиш там мирни граждани в качеството на жив щит, ако там има такива. Ние сме в контакт с тях. С онези, които са се окопали в подземията на „Азовстал““, каза Путин.  

По думите на руския лидер почти 1 300 украински войници са се предали. Ранените са получили съответната квалифицирана медицинска помощ.  

Същевременно Стефан Дюжарик, официалният представител на Генералния секретар на ООН, каза, че руският президент Владимир Путин е дал съгласието си за участието на ООН и МКЧК в евакуацията на цивилни от Азовстал.

„Президентът се съгласи по принцип с участието на ООН и Международния комитет на Червения кръст в евакуацията на цивилни от завода „Азовстал“ в Мариупол“, коментира Дюжарик.

Той отбеляза, че следващите дискусии по този въпрос ще се проведат между Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и руското министерство на отбраната.

Руският лидер заяви още, че Русия е готова да работи с всички за намирането на изход от тази ситуация. „Живеем в сложен свят, затова изхождаме от това, което е налице, с което си имаме работа. Готови сме да работим с всички“, подчерта той.  

Путин също уточни, че решението за началото на специалната операция на Русия в Украйна е било взето в съответствие със седми раздел на статия 51 на устава на ООН. Той също подчерта, че руската страна продължава и занапред да разчита на преговорите.