Мечтата на всяка жена: буйна коса, която лесно се разресва и не пада! Това е най-добрият естествен балсам:

Гъстата и буйна коса е мечтата на всяко момиче. Ако имате проблем с косопада, може би вече сте се отказали от идеята, че някога ще имате буйна коса. Има много начини да възстановите здравия вид на косата си, просто трябва да промените навиците, които сте имали досега, когато става въпрос за грижа за косата си и ще забележите повече обем и блясък.

От друга страна, прекомерната грижа, честото миене, третирането на косата със силни продукти, честото сушене със сешоар, използването на преса за изправяне, всичко това прави косата ви да изглежда тънка и чуплива, а краищата са напукани.

 Но не се обезкуражавайте, защото има решение на този проблем.

красива коса

За щастие, грижата за гъста коса вече не трябва да бъде трудна и продължителна. Първо трябва да определите вида на косата и как тя реагира на влагата и времето. Когато приложите някои от нашите съвети, когато приложите натурални маски и процедури за грижата за косата, косата ви ще бъде като от реклама.

грижа коса

Вместо да използвате скъпи продукти, можете също да направите ефективен домашен лек от няколко съставки, които вероятно всички имате у дома.

За приготвянето на натуралния балсам за коса ще ви трябва чист буркан, ориз, вода, дафинов лист и карамфил. 

Сложете около 3 пръста ориз в буркана. Обикновено се добавят 1/4 ориз и 3/4 вода. Налейте водата отгоре и затворете буркана.

ориз в буркан

Разклатете добре буркана за около 2 минути и ще забележите как водата в него става мътна. Това, което забравих да ви кажа в началото е, че оризът първо престоява във вода 15-20 минути, след което се прецежда и се добавя в буркан и се залива с нова вода.

буркан с ориз

Оризовата вода е много питателна и здравословна. Тази вода може да се използва по различни начини, когато става въпрос за козметика. Можете например да я използвате за измиване на лицето си за дълбоко почистване на порите, а можете да я използвате и като тоник. Тъй като е естествено получена и успокоява кожата, се препоръчва японската маска за лице, направена от тази оризова вода.

Една от най-важните съставки в ориза и оризовата вода са аминокиселините. Именно тези аминокиселини допринасят оризовата вода да бъде лек и спасение, когато става въпрос за растеж на косата.

Оризовата вода за коса , която можете да използвате неограничен брой пъти, всъщност колкото по-често, толкова по-добре, особено ако се използва непрекъснато, ще помогне за укрепване на корените на косата и ще намали косопада до минимум.

В допълнение към многото ползи от оризова вода, тя също така помага за поддържане на цвета на косата и предотвратява преждевременното побеляване в напреднала възраст. Въпреки че белите коси са все по-характерни за младите жени у нас, в Япония рядко ще забележите жена с бяла коса.

Начин на приготвяне: 

Оризовата вода може да използвате веднага, но не всички хранителни вещества се отделят във водата, затова е най-добре да я оставите за една нощ на стайна температура и след 24 часа да я използвате.

След разклащане на буркана във водата добавям няколко дафинови листа и няколко цветни пъпки карамфил. Отново затварям буркана и го оставям за една нощ. На следващия ден добавям 1-2 супени лъжици рициново масло или зехтин.

оризова вода

дафинов лист

Този път добавих зехтин, защото съм бременна и има някои противоречиви доказателства, че бременните жени не трябва да използват рициново масло. Разбъркайте добре сместа и я прецедете в друг буркан. След това настържете половин глава червен или бял лук и прецедете сока в буркана.

сок от лук

Начин на употреба: 

Има 2 начина да използвате тази вода. Първият начин е да напръскате добре скалпа с тази вода и да го масажирате няколко минути, за да стимулирате циркулацията. Увийте главата във фолио, след това в кърпа и я оставете да подейства 1 час, след което измийте с шампоан, както обикновено.

оризова вода за косата

вода с дафинов лист

Вторият начин е да измиете косата си с шампоан и балсам и накрая, докато е още мокра, да я напръскате върху скалпа с оризова вода и да я масажирате отново. Оставете за 15 минути, след което изплакнете с вода. 

За да забележите резултати от прилагането на тази вода, трябва да я използвате 3-4 пъти седмично. Оризовата вода няма приятна миризма, така че ако ви пречи, можете да добавите няколко капки етерично масло.