Мрежата попиля Петков за акцията му да даряваме по 1 заплата за боеприпаси за Украйна

Премиерът Кирил Петков призова българите да дарят по една месечната заплата, за да може да помогнат финансово за купуването на оръжия за Украйна.

Аргументите му са, че той не може да постигне политическо единство по този въпрос в управляващата коалиция. Затова Петков очаква от българските граждани, които и без това безвъзмездно отвориха домовете си за украинци и ги издържат с парите от своите данъци, сега да финансират и войната.

Призивът за даряването на една заплата Петков отправи на фона на предстоящата си визита в Киев, където Зеленски, както самият български премиер се изрази, ще го очаква с въоръжение, а не за селфита.

 

Мрежата доста бързо реагира на призива на Кирил Петков. 

Междувременно стартира в понеделник привечер анкета с въпроса: Ще дарите ли една своя заплата за боеприпаси за Украйна, както призова и направи Кирил Петков? 

Ето отговорите към момента: 


Сега вижте част от коментарите по повод благотворителната кампания на Петков:

Кристиян Шкварек

Премиерът Кирил Петков започна кампания за набиране на средства, които да бъдат представени на украинското правителство. Не на благотворителни организации или бежанците, ми направо на правителството. Призовава всеки българин да дари една своя заплата.

…най-бедният народ в ЕС, намиращ се в състояние на безпрецедентна икономическа криза и скок на цените да започне да дарява за чуждо правителство. Докато рекордната инфлация изяжда спестяванията ви – дарете една заплата за социалния Пърформанс на премиера. Че да отчете и той нещо, след като не може да вкара ред в собствената си коалиция и правителство.

Искам да отбележа, че да даряваш е християнско, особено на хора в нужда и особено на Великден. Но да се измъкваш с подобен жалък пърформанс, при това по време на криза, за която и ти, и кабинетът ти сте отговорни, е жалко, пошло и безочливо.

Никога не си избирайте глобални хора за управление. Циркът е ежедневен.

 

 

Николай Бареков

Призовавам премиера Киро Петков да дари за Украйна онези три заплати и бонусите, които взе като незаконен служебен министър на икономиката миналата година.

Понеже съдът реши, че въобще не бил министър, а той вече една година по-късно още „забравя“ да върне обратно парите в бюджета. Всички други негови псевдо „дарения“ и частни кампании из фейсбук за оръжия за Украйна са израз на неговата неадекватност, безпомощност и демагогия в най-елементарна и обидна за народа форма.

Народът нито има възможност, нито желание да дарява цяла заплата, изкарана с честен труд, за оръжия. Неадекватният Петков може би си няма представа, че за разлика от олигарсите зад него, българинът в 99% от случаите живее от заплата на заплата!

Явно премиерът съвсем е „изпискал легена“.  

Симеон Славчев

Незабавна оставка на Кирил Петков поради следните причини:

1. Национално предателство!

2. Застрашаване на националната сигурност на България, здравето и сигурността на българските граждани!

3. Не може български министър-председател да иска най-бедните граждани в ЕС да даряват пари на чуждо правителство!

4. Не е направил нищо за българските деца, майки, хора в неравностойно положение, възрастни хора, а иска те да даряват пари за оръжие в Украйна!

5. Невъзможността да се справи и да реши нито един от реалните/ежедневните проблеми на българските граждани!

6. МИР не се постига чрез доставяне на оръжие, защото няма и не може да има убедителен аргумент, че ще постигнем мир чрез оръжие. Напротив: това е път към нови жертви и ново ожесточение!

Списъкът е дълъг, но ще спра до тук, защото искам просто #ОСТАВКА на просто Киро!!!  

 

Стефан Ташев

Просто Киро обяви дарителска сметка за оръжия за Украйна. И ни призова да дарим по една заплата като НЕГО…На Кики и компания не бих дал и стотинка. Защото лъжат на всяка крачка. Искам да видя Асен Василев, например, колко ще дари. И Спецов. Защото съм сигурен, че парите, които балъци ще дарят, ще отидат там,където отидоха 9 милиарда лева от заеми през последните месеци.

Георги Вълчев

Това някаква шега ли е?

Кирил Петков да не иска подкрепата за ПП да падне до едноцифрени нива? Принципно няма нищо лошо в подобни кампании, и е хубаво наистина, който може да помогне на бедстващите поради войната. Обаче…

В момента основната тревога на българските граждани е инфлацията – бързата и масова загуба на покупателна способност, която топи материалното им благосъстояние месец след месец. Как мислите ще се приеме в точно този контекст премиерът да призовава българите да даряват по заплата за военна помощ? Ще се приеме сякаш за премиера военната помощ за Украйна е по-важна от материалното състояние на собствените му граждани.

Отгоре на това, тази идея най-вероятно ще издразни и тази част от населението, която е твърдо „за“ изпращане на военна помощ. Защото за нея ще изглежда, че правителството се опитва да избяга от отговорност по темата и я прехвърля на обикновените граждани.

Людмил Илиев

В една от най-бедните страни в Европа премиерът призовава гражданите да се лишат от една заплата, която да подарят на друга държава, за да закупи оръжие. И това при положение, че е публична тайна, че военните ни заводи работят на пет смени, за да изнасят оръжие за същата тази държава. Поредно измъкване от отговорност и прехвърляне на важно държавно решение на съвестта и плещите на редовите граждани.

 

Цветан Фиков

Кире призовал да дарим по една заплата за Украйна. Аз го призовавам да дари по една от неговите заплати, които му ги плашаме ние, за всеки от нас.

Както се казва да ни “отремонтира липсите и пукнатините” дето ни причини във финасите с лични средства, щото и без това взима повече от колкото е свършил!  

Коментарите под самия пост на премиера също не са никак ласкави. 
 

Ето и други коментари на обикновени потребители в мрежата

„Ненормалник е този. Хората едвам се прехранват, горивата до небето, храните до небето, народа едвам издържа, сумати ДМС за болни деца и хора. Тъпата държава спи, а той да даряваме по една заплата. Как може една държава да мисли повече за чуждите от колкото за собствения си народ.

На българите 2 заплати не ни стигат… тоя иска да дарим една. Имам чувството, че българите като им дадеш власт и губят връзка с реалността, явно трябва да им се намалят правомощията за да не се самозабравят“, гласи един от тях.

„Аз предлагам да дадем по една заплата за пенсионерите ни, че на тях няма кой да даде нищо и още по една заплата за САЩ, че няма да има иначе нови самолети. Като гледам май май повече заплати не останаха за халадилника“, гласи друг.
 

„Ти луд ли си бе ненормалник. Хората мизерстват!!! Наглец! С това което направи с народа и държавата откъде имаш очи още?!“, пише трети. 

„А бе ти наистина май е време за павета а. Човек що за приказки изплюваш от тая устица. Да си чувал че в БЪЛГАРИЯ има хора които не могат да си купят и един хляб. Или си мислиш че всичко около теб е розово.Бе в тоя кабинет какво правите бе всички ли се друсат .Ок.Дай да изправим нас си и тогава да правим и дарения и още нещо нищо не печелиш в тоя случай.Само незнам хората до кога ще имат търпението да ви търпят“, недоволства четвърти.