Дронове убийци на Киев изпепелиха позиции на руските сили, раниха лидер на милицията на ДНР

В Харковска област с помощта на дрон разузнавачите откриха танк, боен брониран автомобил и землянки с жива сила на врага. Това съобщиха от Държавната гранична служба на Украйна, предава украинската агенция УНИАН.  

„Традиционно бронираната техника на руснаците е била скрита в двор, като е била и покрита с плоскости, с които е бил покрит и покривът на дома. Но това не им е помогнало.

Граничарите са предали координатите на братята си от ВСУ, които успешно са нанесли огневи поражения по всичките зададени цели“, се казва в съобщение.  

„На вражеската позиция се е издигнал „благодатният огън“ на защитниците на Украйна“, отбелязаха в службата.  

фото facebook.com/DPSUkraine

фото facebook.com/DPSUkraine
фото facebook.com/DPSUkraine

фото facebook.com/DPSUkraine

Загубите на Русия в Украйна  

По данни на Генералния щаб на ВСУ, украинските защитници от началото на нахлуването са ликвидирали около 22.9 хиляди руски окупатори. А също и: 

 

  • танкове ‒ 884 единици;
  • БМП ‒ 2 258 единици;
  • артилерийски системи ‒ 411 единици.

До Донецк ВСУ тежко рани и. д. командир „народната милиция“ на ДНР  

Руският боец Едуард Пелишенко с позивна „Крим“ е бил много тежко ранен по време на сражение до Донецк. Това съобщава руският пропагандист, военният кореспондент Юрий Котенок в Telegram.

 

 По думите му, Пелишенко е бил тежко ранен по време на бой до Донецк. Сред версиите са атака по и.д. командир „корпуса НМ ДНР“ с дрон камикадзе.  

В момента един той се намира в болница. Опериран е и, както твърди Котенок, той е в съзнание.  

„Възстановява се, за да застане отново в строя“, пише пропагандистът. 

 Трябва да се отбележи, че в Единния център за обработка на съдебни решения е завело дело срещу Пелишенко Едуард Викторович за създаване на терористична група или терористична организация.  

Известно е, че жителят на Донец е влязъл в редиците на прорпуските бойци през 2014 година. Ръководил е втори мотострелкови батальон на бригадата „Восток“. След което получава повишение до първи заместник-командир на „Министерството на отбраната на ДНР“. 

Разузнаването: Украйна е заплашена от едновременна атака от море с почти 60 ракети „Калибър“ 

В Черно море се намират осем носителя на крилати ракети на окупаторите от семейството „Калибър“. Сумарният ракетен залп на носителите съставляват почти 60 ракети, разказа по време на брифинг говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Александър Мотузяник, позовавайки се на данни на разузнаването. 

„По данни на нашето разузнаване в Черно море се намират осем носителя на крилати ракети с морско базиране от типа „Калибър“. Техният сумарен ракетен залп съставлява 58 ракети“, отбеляза говорителят. 

Врагът първоначално бомбардираше военни обекти, а след това атакува и мирното население, в частност, нанасяше ударите от морето. 

Говорителят на оперативно командване „“Юг“ Владислав Назаров предупреди, че руският флот в Черно море продължава да държи украинската територия под заплаха от ракетни удари.