Чавушоглу разкри какво обсъждат Путин и Зеленски чрез задкулисни връзки

Русия и Украйна вече имат проект за съвместна декларация. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред репортери по време на обиколката си в Латинска Америка, съобщава TRT.

По неговите думи, преговарящите вече обсъждат изчерпателен текст. Има и неофициални разговори между президентите на страните.

„В момента има изчерпателен текст, който преговарящите обсъждат. Още повече, че между лидерите има задкулисни връзки. Виждаме, че има и проект за съвместна декларация в този процес“, каза турският министър. 

Последната среща лице в лице на страните се състоя в Турция в края на март. Както каза ръководителят на руската делегация Владимир Медински по време на тази среща, Украйна за първи път заяви писмено готовността си да изпълни важни условия за изграждането на нормални отношения с Руската федерация.

Още през април обаче стана известно, че Киев се отказа от вече подписаните споразумения и внесе редица фундаментални промени в документа.

Както подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, украинската делегация не демонстрира последователност в преговорите. Руското външно министерство също обяви загуба на доверие в Киев относно преговорния процес и изтъкна агресивната реторика на Киев по време на преговорите.

Превод и редакция: