Байдън към Путин: Ще говорим тихо, но ще носим голям „Джавелин“

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия подготвя почвата за следващата фаза на войната си в Украйна и пренасочва кампанията си за завземане на нови територии в Източна Украйна. Президентът заяви, че войната се намира в „критичен период“, което прави западната военна помощ още по-важна, предават световните агенции.

САЩ изпращат допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 800 млн. долара, обяви Байдън в изказване от Белия дом, като обясни, че този нов пакет включва тежки артилерийски оръжия, десетки гаубици – оръжия с по-дълъг обсег – и 144 000 боеприпаса.

Подчертавайки важността на помощта за Украйна, президентът перифразира известен цитат на бившия президент Теодор Рузвелт: „Понякога ще говорим тихо и ще носим голямо копие, защото изпращаме и много от тях“. Байдън имаше предвид противотанкова ракета „Джавелин“, която САЩ са предоставили на украинската армия, отбелязва news.bg.

„Не знаем колко дълго ще продължи тази война, но с наближаването на двумесечния срок знаем ето какво: Руският президент Владимир Путин не успя да постигне големите си амбиции на бойното поле. След седмици на обстрелване на Киев, Киев все още стои“, заявява Байдън.

„Президентът Зеленски и неговото демократично избрано правителство все още са на власт, а украинските въоръжени сили, към които се присъединиха много смели украински граждани, попречиха на Русия да завладее страната им.“

Ако бъде одобрен от Конгреса, този последен пакет ще означава, че САЩ са отделили приблизително 3,4 млрд. долара за подпомагане на Украйна от началото на руската инвазия в края на февруари. Миналата седмица САЩ обявиха още един пакет за помощ в областта на сигурността на стойност около 800 млн. долара.

Президентът обяви и нова програма, наречена „Обединяващи се за Украйна“, която ще осигури опростена процедура за украинските бежанци, желаещи да дойдат в САЩ. Байдън обеща да приеме до 100 000 украинци, бягащи от руската инвазия.

Програмата за хуманитарно предсрочно освобождаване ще изисква украинците, които искат да влязат в САЩ, да бъдат спонсорирани от американски гражданин или физическо лице, което ще включва организации за презаселване и организации с нестопанска цел.