ВВС: Войната за Донбас се разгаря, Кадиров обяви „Азовстал“ за превзет

Руските сили атакуват украинските позиции по цялата линия на фронта в Донбас и Южна Украйна, но без значително придвижване, съобщава Би Би Си.

От друга страна базата на украинския националистически батальон „Азов“ в Мариупол е разрушена почти до основи от високоточни оръжия и артилерийски удари, съобщи руското командване, цитирано от БНТ.

Руските военни поеха контрола над основната сграда на „Азовстал“.

„Намираме се на границата на Азовстал.

Сега има буквално няколко къщи и тази основна сграда на администрацията на „Азовстал“ – символът на азовците – падна. Както нареди руският президент Владимир Путин, заводът и цялата му територия са блокирани и няма за какво да се притеснявате“, подчерта депутатът от Държавната дума на Руската федерация Адам Делимханов.

На свой ред един от руските военни обясни, че от тази сграда са изпращани команди и заповеди на украинските радикали. Той добави още, че основната задача на въоръжените сили на РФ е да защитават цивилните и да им оказват помощ.

По-рано официалният представител на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков заяви, че ако азовските части и чуждестранните наемници държат цивилни на територията на металургичния комбинат Азовстал, това доказва, че те изобщо не са „защитници“.

Мариупол, най-големият град в района на Азовско море, е една от основните цели на руската офанзива в югоизточната част на страната заедно с частите на ДНР. От украинските сили в града са останали само бойците, които са се окопали в стоманодобивния завод „Азовстал“.

На територията на базата не е останала нито една непокътната сграда или превозно средство, навсякъде се виждат разрушени и опожарени постройки. В една от сградите на стената се вижда надпис „Ахмат – сила“.

Руски командващ огласи целите за този етап от войната – установяване на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна и коридор до Крим. Според него контролът над южна Украйна ще помогне на проруските сепаратисти от Приднестровието.

Киев е предложил Великденско примирие на Москва, но тя е отказала, заяви президентът Зеленски. Неизвестна остава съдбата на последните защитници на Мариупол в завода „Азовстал“, които отказват да се предадат на руските сили.

Войната в Донбас е в разгара си и няма надежда за примирие в навечерието на един от най-светлите християнски празници.

„За съжаление Русия отхвърли предложението за сключване на великденско примирие. Това много добре показва как лидерите на тази държава всъщност се отнасят към християнската вяра, към един от най-радостните и важни празници. Но ние продължаваме да се надяваме. Надежда за мир, надежда, че животът ще победи смъртта“, каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Руското военно министерство обеща прекратяване на огъня на територията на „Азовстал“, ако защитниците на комбината се предадат и развеят бели знамена. Няколко такива предложения бяха отхвърлени. В комбината остават и неизвестен брой цивилни.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров разпространи видео със свои бойци и съобщи, че „Азовстал“ е превзет. Няма обаче потвърждение, че на кадрите се вижда административната сграда на металургичния комплекс, както се твърди във видеото.

Ситуацията в Мариупол, все така приковава вниманието на света. По улиците се виждат да патрулират руски военни.

„Все още има 100 хиляди души в града. Втори ден подред идват и искат да се евакуират. Но ни дават много малко автобуси. Вчера обещаха 90, дойдоха само седем. Важно е да се разбере, че животът на хората, които остават там, е в ръцете само на един човек – Владимир Путин“, каза Вадим Бойченко, кмет на Мариупол.

Сателитни снимки показват масови гробове в село Манхуш на 20 км от Мариупол. Украински медии съобщават, че руски войници са пренасяли там телата на убити в обсадения град хора.

Британският премиер каза, че войната може да продължи до края на идната година и Западът не може да наблюдава пасивно агресията на Путин. Британското посолство в Украйна се връща в Киев, а военната помощ продължава.

„Обмисляме да изпратим танкове на Полша, за да им помогнем, тъй като те изпращат свои танкове Т-72 на Украйна“, каза Джонсън.

След посещението си в Украйна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е призовал в телефонен разговор руския президент за примирие по Великден и осигуряване на хуманитарни коридори и помощ, особено за Мариупол. Владимир Путин е обяснил, че постоянно се вземат мерки за защита на гражданското население.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ