Няма да се предадем! Полицейски шеф в Мариупол разказа за случващото се в „Азовстал“

На територията на металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол остават стотици цивилни, които ежедневно са изложени на смъртна опасност от окупаторите. 

Въпреки факта, че хората са позложени на масирани обстрели, бомбардировки и остър недостиг на вода, никой не възнамерява да се предаде на руските нашественици.

Това каза Михаил Вершинин, началник на патрулната полиция в Мариупол, в коментар за Current Time. След като реши да остане в обсадения град, служителят на реда можеше да записва само гласови съобщения за журналисти.

„Почти постоянно има въздушни удари. Има определени моменти на мълчание, но непрекъснато се извършват обстрели. Плюс постоянни щурмови атаки, а момчетата се бият героично. Относно храна, вода и лекарства. Да, има сериозен недостиг. Има проблеми и с храната, и с водата, и с лекарствата. Не толкова глобални и критични, че вече да се откажем. Тук никой няма да се откаже. Но проблеми има“, каза патрулният.

Вершинин посочи, че срещу украинските защитници активно се бият както редовните войски на Руската федерация, така и части на „кадировците“, и местната милиция на така наречената ДНР.

Освен това полицаят беше скептичен относно намерението на местната сътрудничка, назначена от окупационните власти за „зам.-кмет” Виктория Калъчева, да проведе парада на Безсмъртния полк в Мариупол на 9 май. Преди това тя беше член на партията на градския съвет „ОПЗЖ“.

„Наистина трябва да говорят с психолог, ако не и с психиатър. Тези, които искат да направят парад на победата на 9 май, си е  тяхно право. Всеки има право да се разболее така, както иска да се разболее. Единственото нещо е че всички останали страдат от болестта им и това е проблем“, каза Вершинин.

В заключение той подчерта, че никой от защитниците на Мариупол не се притеснява от параноичните идеи, които измъчват „освободителите“. Единственото, което ги притеснява, е възможността за организиране на хуманитарен коридор за цивилните и защитниците на града.

„Президентът излезе с това предложение, всички руски пленници (да бъдат разменени) за всички, които са в Мариупол: и защитници с оръжие, и цивилни, които са тук и искат да заминат за Украйна. Затова тази тема сега е много остра и болезнена за нас“, завърши той.

Превод