Екип на БТВ предава от Буча: Има масови гробове в църква и детски лагер

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_

Репортер на БТВ предава от Киев и Буча:

„Това в Буча изглежда като бандитизъм. Всички магазина са разграбени, стреляно е по жилищни сгради, разбити са апартаменти, аптеки, трева, дървета.
Местните жители са избирали по-хубави къщи, влизали са и са вземали каквото им е необходимо. Взети са протекори за телефони и опаковките са изхвърляни.

 

15 000 войници са били около 1 месец срещу 3000 цивилни. Открити са тела на убити хора, свидетелствата на зверствата повдигат въпроса дали това са били истински военни действия или тормоз над местното население. Ще се разследва как може да бъде квалифицирано. 

Буча е град сателит на Киев с 40 000 жители. 

Евгений Олисенко разказва от двора на голяма църква: С багер беше изкопана огромна дупка, тук докарваха телата. Едно момче вървеше към магазина и машината беше пред него, казаха „спри“, той каза отивам до магазина и те го разстреляха. Казаха ние дойдохме да ви освободим от Америка. Тя ви окупира…. Това не са хора. Взеха телефона на моя кум, видяха снимка на унищожена руска техника и го застреляха. Около болницата има три фризера, пълни с трупове. В един детски лагер изгаряха трупове.

Съпругата на Евгени разказа, че един войни я извикал да тръгне с него, едва се освободила.