Есперти разкриха тайната на речите на Зеленски

Обръщенията на Володимир Зеленски са точни, емоционални и ефективни. С тях той успя да повлияе на политиката на Запада, казват международни експерти. Но понякога украинският президент отива твърде далеч.

Имам нужда от муниции, не от превоз“ – тези думи на Володимир Зеленски, казани на американското ръководство в отговор на предложението да се скрие от руското нападение зад граница, вече станаха крилати на Запад. В Европа и в САЩ могат да се купят тениски с този цитат с различен дизайн – с картата на Украйна, с украински войник или с портрета на украинския президент, пише „Дойче Веле“.

Тези думи бяха 100 процента точни„, казва експертът по политически комуникации Хасо Мансфелд. По-голям контраст от този между Зеленски и Путин, седнал на неговата абсурдно дълга маса, не би могло да има, отбелязва Мансфелд.

Украинският президент е пълната противоположност на Путин – със своите редовни видеообръщения, в които се представя като смел и енергичен лидер на народа, даващ отпор на агресора. „Неговите изяви впечатляват“, смята експертът.

Речите на Зеленски повлияват на поведението на Запада
Облечен с най-обикновена тениска в цвят каки, с брада на три дни – в този непринуден вид Зеленски всеки ден се обръща и към своя народ, и към парламентите на демократичните страни от цял свят. Намира най-точните думи за всяка аудитория.

„Както вашата смелост спаси държавата ви от сталинското нашествие, така и нашата смелост дава отпор на това нахлуване“, каза Зеленски, говорейки на осми април пред парламента на Финландия. Към когото и да се обръща в Европа, той успява да направи точни исторически паралели, за да изтъкне, че „Украйна сега преживява това, през което вие някога вече сте преминали“.

Германският политолог Андре Хертел от берлинската фондация „Наука и политика“ смята, че на Володимир Зеленски много повече подхожда ролята на автентичен антипод на Кремъл, отколкото на който и да било от неговите предшественици.

„В архивите няма негови снимки с Путин, на които пие шампанско. Той е представител на новото поколение. Спокойно би могъл да бъде и западен политик“, посочва Хертел.

Анализаторът е убеден, че без впечатляващите обръщения на Зеленски Украйна не би получила толкова бързо оръжие от западните страни и то в такова количество.

В парламенти, пред международни организации, дори по време на церемонията по раздаването на наградите „Грами“: речите на Зеленски винаги са актуални и добре структурирани.

Критичното слово в Бундестага
Според германския политолог в екипа на Зеленски много внимателно подбират основните послания в неговите речи, за да направят впечатление на елитите.

„Да вземем например неговото предупреждение по време на словото му в Бундестага: основното послание бе да не се допусне създаването на нова стена в Европа. Това е много силен символ, речта бе подготвена много професионално“, отбелязва Хертел.

Речта бе много критична спрямо германските политици – в нея украинският президент фактически сравни руските бомби със строителството на газопроводи, които заобикалят Украйна, и с прекомерната предпазливост на Германия по отношение на присъединяването на Украйна към НАТО.

Същевременно Андре Хертел констатира, че макар критичният тон на Зеленски пред германските депутати да е имал разбираеми основания, той е бил „на ръба“. „Когато в края на речта си Зеленски се обърна към канцлера Шолц и го призова към „лидерство, с което следващото поколение ще се гордее“, това бе прекалено. Беше обидно и високомерно“, смята германският експерт.

Стъпи ли накриво Зеленски с отказа да приеме Щайнмайер?
Оттам нататък критиките спрямо Германия и от страна на Зеленски, и от страна на други водещи политици в Киев само нарастваха, макар че Берлин промени позицията си за доставките на оръжие и увери Украйна във всестранната си подкрепа.

„С тези неща трябва да се внимава много. Атмосферата в отношенията с Германия може да бъде развалена много лесно. А Украйна и по време на войната, и след това ще има нужда от огромната поддръжка от всички западни партньори без изключение, конкректно и от Германия“, напомня Хертел.

Политическият консултант Хасо Мансфелд на свой ред смята за грешка нежеланието на Киев да приеме германския президент и предупреждава, че в очите на много германци подобни ходове могат да зачертаят положителния образ на Володимир Зеленски.

„Трябва да се разбира какво значение има в нашата култура това – човек да може да се извини. Признаването на собствените грешки е силен ход, който у нас се цени. Щайнмайер призна, че неговата политика по отношение на Русия е била погрешна. Това не може да не се отчете. Оскърблението на един от основните ѝ донори няма да помогне на Украйна“, казва експертът по политически комуникации.

И цитира конкретни данни: според проучване на телевизионните канали RTL и n-tv едва една трета от анкетираните подкрепят отказа на Зеленски да се срещне с Франк-Валтер Щайнмайер. 63 процента смятат решението му за неуместно.