Солена сума: Германия сметна колко струва месечната издръжка за украински бежанец

Бежанци от Украйна наводняват европейските страни от няколко месеца. Политици, доброволци, обикновени хора помагат на хората. Не се пестят пари за нуждите на пострадалите.

В Германия дори изчислиха колко пари са необходими, за да може един украински бежанец да го издържа цял месец.

След всички изчисления сумата излезе 3500 евро на човек. Това е сумата, посочена от общинските власти на германската федерална провинция Хесен.

Според вестник Welt am Sonntag градове, области и общини в Хесен отправят искания към държавата с тези цифри. Известно е, че властите са взели за основа средната оценка на разходите за бежанци от 2019 г. В Хесен дори уточниха за какво точно ще отидат парите. Например 75 евро са необходими за настаняване, грижи и допълнителни разходи, 25 за „психо-социална помощ”, 15 за социална работа и 10 за мерки за сигурност.

Според Федералната полиция на Германия 354 663 украински бежанци вече са успели да влязат в Германия. Канцлерът Олаф Шолц обеща да отпусне 2 милиарда евро за тях. Между другото, не е толкова розово с украинските бежанци навсякъде. Например, жителка на Латвия не харесва тяхното поведение. Докато работи като доброволец, тя се сблъсква с тяхната грубост, хитрост и арогантност.