Ето как боядисвам яйцата с обикновено фолио – стават нежни и изящни!

Сега ще ви покажа как можете да боядисате яйцата с помощта на алуминиево фолио . Методът е много ефективен и не отнема много време, което е много полезно за домакини, които са постоянно заети като мен. Голямото ми желание е да зарадвам децата с шарени великденски яйца , но за съжаление нямам време да бъда толкова креативна, както преди.

Така случайно попаднах на този метод, който много ми помогна и улесни нещата, и го изпробвах за първи път миналата година.

 Тази година определено ще ги направя отново така. Ето какво ви трябва:

яйца във фолио

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ: 

алуминиево фолио

тампончета за разгримиране/памук

50 мл алкохолен оцет

50 мл вода

бита сметана

хранителни оцветители за студено оцветяване (може и течни)

яйца, боядисани с пяна

НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ: 

Сварете яйцата в тенджера с вода, но не слагайте много на едно място, за да не се счупят при варенето. Преди да ги сложите да се варят, добавете 1 чаена лъжичка сол към водата. След като водата заври, варете още 6 минути.

След сваряването яйцата се оставят да изсъхнат върху кърпа и се охлаждат. Вземете фолиото и го нарежете на парчета, за да могат да увият всяко яйце. Яйцата могат да бъдат боядисани по следните 3 начина:

Първият начин е да разбиете сметана, може да е най-евтината, която се разбива само с вода, но трябва да я разбиете хубаво. Върху всяко парче фолио сложете по 1 чаена лъжичка бита сметана и размажете върху цялото фолио. Поръсете няколко цвята (може 2,3 или повече цвята) върху разбитата сметана и поставете яйцата отгоре.

Завийте добре с фолио, а като престоят 2-5 минути ги намачкайте с пръсти през фолиото, за да се разпределят цветовете. След това измийте излишната бита сметана в купа с вода, след което ги сложете да се измият още малко под течаща вода. Оставете яйцата да изсъхнат.

боядисване яйца с фолио

боядисване яйца с памук

Вторият начин е да смесите цветовете за декориране върху фолиото, след което напръскайте отгоре с разтвор от 50 мл оцет и 50 мл вода по равно (това е общото необходимо количество, което да смесите предварително). След това увийте добре яйцата във фолио и ги оставете да изсъхнат на пара, сушилня или подобен нагревател.

боядисани яйца във фолио

Третият начин е подобен на втория, само че върху фолиото се поставят 4-5 тампончета и върху тях се слагат хранителните оцветители и сместа от оцет и вода. Изсушете добре по същия начин. 

боядисване яйца памук и фолио

В крайна сметка получавате три различни нюанса на яйцата: копринени, цветни и елегантни.

нежни великденски яйца

Когато цветовете на яйцата са добре изсъхнали, ги намажете с олио и ги оставете да изсъхнат или напръскайте със специален гел за лъскав ефект. 

боядисани яйца с фолио