Путин отказа да размени кума си Медведчук, стражевият кораб „Донбас“ на украинските ВМС беше потопен край Мариупол ВИДЕО

И през тази нощ Харков и региона са непрекъснато обстрелвани от нашествениците, загиват цивилни, пише УНИАН.

Руските нашественици, въпреки големия си брой в Източна Украйна обаче, са с ниска боеспособност там, тъй като личният състав не е снабден с нова техника за по-нататъшни атаки.

Това мнение изрази военният експерт Михаил Жирохов, съобщава „Апостроф“.

След като бяха изгонени от Киевска, Черниговска и Сумска област, те имат огромни проблеми с личния състав и техниката.

Нова техника няма как просто да вземат от складовете, за да могат военните да продължат да се бият поне по начина, по който са се били, например през март тази година“, обясни Жирохов.

Той добави, че въоръжените сили на Украйна, въпреки големия брой вражески сили, са добре подготвени да отблъснат атаките на нашествениците.

„Техният брой говори само колко врагове се противопоставят на украинската армия. Освен това групировката в Донбас е достатъчно подготвена, разполага с достатъчно количество боеприпаси и може да отблъсне всяка атака на противника“, казва експертът.
 

Трябва да се отбележи, че наскоро Генщабът обяви началото на нов етап от руската офанзива в Източна Украйна.

В руския град Тотма (област Вологда) на 19 април беше погребан военнослужещ, гвардейският лейтенант Даниил Меншиков, който загинал „защитавайки Донбас“. По време на погребението обаче се оказва, че тялото му е било в Украйна – в град Мошчун близо до Киев, пише Обозревател.

Това съобщиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук. Кой точно е погребан в Тотма и как това е обяснено на руската фамилия не е известно.

„От подмяната на понятията, всеобхватни лъжи и фалшификации, до подмяната на телата на техните загинали войници, Русия проби дъното на бездната. Нищо не е свято“, се казва в съобщението.

На видеото, публикувано от Генералния щаб от Мошчун, украински войник показва тялото на руския войник, той наистина имал документи на името на Даниил Андреевич Меншиков.

„При разчистването на територията в Мошчун е открито тялото на лейтенанта. Документите били у него. Това е лейтенант от гвардията, когото според открити източници искали да погребат в Русия. Въпреки че е тук, той е изкопан в един от окопите. Той лежи тук с нас, на украинска земя. Ще го погребем тук, без почести“, каза той.

Според военните тялото на руснака е било разкъсано от снаряд. „Какво е било изпратено на родителите? Кой е погребан там не е ясно. Върхът на лъжите и цинизма на руснаците“, добавя той.

Путин едва ли ще се съгласи на размяната на своя кум, украинския депутат Виктор Медведчук.

Това мнение изрази в интервю за Радио НВ Алексий Гаран, професор по политически науки в Националния университет на Киево-Мохилянската академия и научен директор на фондация „Демократични инициативи“.
 

По-рано самият Медведчук предложи на Путин и Владимир Зеленски да го разменят за цивилни и защитници на Мариупол.

Гарзан говори за „стойността“ на Медведчук за Кремъл. Той разказва, че именно той е подвел Путин, че руските войници в Украйна „ще бъдат посрещнати с цветя“.

В пристанището на Мариупол е потопен стражевият кораб „Донбас“

Сега вече ВМС на Украйна са загубили и двата си кораба  „Донбас“: изгорелия команден кораб „Донбас“ No U500, а сега и стражевия No BG 32.

Корабът не е взривен и вероятно може да бъде вдигнат от дъното и възстановен. Така в близко бъдеще трофеите на украинските военноморски сили могат да станат основата на флота на ДНР, отбелязват военни блогъри.

Превод и редакция:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ