Лъсна поредната лъжа на Петков и Василев: Бензинът по-евтин от нашия в 5 страни от ЕС, а дизелът…

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев  буквално излъгаха, че цените на горивата в България са „най-евтините” (а правилно на нашия език е „най-ниските”) в Европейския съюз, пише „19 минути“.

Простото сравнение показва, че при 2,99 лв. на колонките в сряда, в 5 от другите страни на ЕС имаме по-ниски от нашите котировки на бензина. А при нас и данъците, и акцизите са по-малки, отколкото в конкретните държави: Словения, Кипър, Полша, Малта, Унгария.

Има и друга много съществена разлика: във всички тях, без Унгария, където бензинът е 20% по-евтин, отколкото у нас, той се прави от скъп петрол, докато ние с народа на Орбан използваме най-евтиния и некачествен руски нефт. Неговата цена в момента е 40% по-ниска от котировката на Брент.

Разбира се, много важно е да се каже, че и стандартът на живот у нас е много по-нисък, отколкото във всички изброени държави с по-евтин бензин.

Още по-тежко е положението с дизела, който в сряда в София струваше вече 3,16 лв. За 2 седмици той добави 20% към цената си при спад на котировките на петрола.

България е една от 2-те държави в ЕС, където дизелът е по-скъп от бензина. Това е истинско чудо, за да не го наречем измама за стотици милиони, която само правителството на Промяната не забелязва, като си измива ръцете с НАП.
Защо?

Първо, дизелът е вторичен продукт от производството на бензин. Второ, неговият акциз у нас не просто е най-нисък в ЕС, той е по-нисък от акциза на бензина при равни други данъци. Трето, произвежда се тук, в България, където имаме най-евтината работна ръка, най-ниските данъци, най-евтино продадената рафинерия в света (30 пъти по-изгодно за руснаците, отколкото по-малка в Румъния), най-остарялата техника и работим с най-евтиния руски петрол.

Прости числа срещу истински лъжи в Страстната седмица.