Ген. Събев разкри как с два насрещни удара Русия ще се опита да завоюва Донбас

Войната настъпва в решителна фаза, залозите са високи и за Русия, и за Украйна. Успех на руските войски в Донбас е възможно да обърне хода на войната и да предреши края на войната, неблагоприятен за Украйна. Украинските войски се стремят да провалят офанзивата, да изтласкат руските войски. 

Очаква се ожесточено сражение, което ще напомни тези от Втората световна война.

Струпани са доста войски от руска страна – около 70 000, украинските са около 50 000 с много добър боен опит. Има допълнителна помощ с въоръжение за Украйна, Русия провежда скрита мобилизация в мюсюлманските региони, каза пред БНР ген. Съби Събев, бивш представител на страната ни в НАТО.

Според него замисълът на руската страна е с два насрещни удара – един от север, един от юг, да се опита да предреши изхода на тази битка.

„В началото на инвазията фронтът беше около 3000 км и това доведе до разсейване, нямаше успех. Сега фронтът е около 480 км. Има съсредоточаване на руските войски в един регион. Целта е да се постигне желаната победа за 9 май, която да подобри имиджа на Владимир Путин пред руското общество“.

По думите му ще има активизиране на действията в южния регион, в Херсонска област: „Може да очакваме ожесточени сражения“.

Ген. Събев подчерта, че ако руските войски не постигнат пробив или украинските не успеят да провалят нова офанзива на руските войски, ще настъпи изтощителна война.

„За преговори може да се говори едва след изхода на тази нова офанзива. Ако тя се проточи, скоро преговори няма да има. Явно на руския президент не му трябват преговори, а победа… Една победа на Русия в Украйна, подчиняването на Украйна, ще породи нови амбиции на руския президент, включително и опит да провокира членки на НАТО“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ