АФП и Ройтерс с последни новини от фронта, Лавров обяви началото на нов етап от операцията ВИДЕО

Външният министър на Русия Сергей Лавров обяви началото на нов етап в спецоперацията в Украйна.

„Както вече обявихме, операцията в Източна Украйна е насочена към пълното освобождаване на републиките Донецк и Луганск. Тази операция ще продължи, започва следващата фаза, сега ще бъде много важен момент“, каза той в интервю за „India Today“, цитирано от БГНЕС и bgonair.bg

Лавров уверява, че Русия не обмисля възможността за използване на ядрено оръжие в Украйна. „На този етап разглеждаме варианта само за конвенционални оръжия“.

Шефът на руското външно министерство също така заяви, че Москва не се стреми да сменя режима в Украйна. Самите жители на страната трябва да решат как да живеят по-нататък. 

Русия обяви днес, че през нощта е нанесла десетки въздушни и ракетни удари в Източна Украйна. Според Киев руската армия е предприела офанзива на широк фронт в Донбас, предава Агенция Франс прес, цитирана от БТА.

„Ракети с прецизно насочване на (Космически войски) на Русия неутрализираха 13 укрепени позиции на поделения на украинската армия, както и струпали се военни близо до ключовия град Славянск в Донецка област, каза руското министерството на отбраната. То съобщи още за десетки други ракетни удари и стотици поразени с артилерия цели в Южна и Източна Украйна.

Освен това „авиацията на военно-космическите сили на Русия порази 60 военни съоръжения на Украйна“, включително 53 места на концентрация на войски и военно оборудване и три командни точки, добави руското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

Руската артилерия е взела на прицел около 1260 украински позиции и съоръжения, главно в Николаевска и Запорожка област, Южна Украйна.

Руската армия твърди, че в тези райони е ударила 25 армейски командни позиции, складове за муниции, две ракетни системи „Бук-М1“ и 1214 точки на концентрация на войски.

Унищожени били два склада за ракети „Точка-У“ в Червоная Поляна, Луганска област, и в североизточното селище Балаклия, близо до Харков.

Руските противовъздушни сили са свалили и украински изтребител МиГ-29 в Донецка област, съобщи още министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс и БТА.

Същевременно Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна огласи в таблица най-нови данни за загубите на руските войски от началото на операцията, предава УНИАН.
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ