Киев официално: Русия започна настъплението за превземането на Донбас! ВИДЕО

Редица украински медии съобщават, че операцията по превземането на Донбас на руската армия е започнала. Жители на Донецк съобщават, че стрелбата вече е започнала „на всички фронтове“.

„Докато по-рано експлозиите се чуваха от запад или юг, сега се стреля отвсякъде… Изглежда, че е започнало настъпление“, предполагат донецките жители.

Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че руските войски са започнали операция, целяща установяването на пълен контрол върху територията на Донецка и Луганска област, съобщи 24tv.

ua.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна вечерта на 18 април също съобщи във Фейсбук, че  „в Донбас започва настъпателна операция от страна на Русия“.

„Регистрира се започването на настъпателна операция в Източната оперативна зона. В Слобожанск и Донецк агресорът засили настъпателните и щурмови действия в определени направления. Няма съществени промени в дейността на вражеските войски във Волински, Полесски и Северски направления“, се казва в изявление на Генералния щаб на Украйна.
 

Ръководителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов също заяви, че от сутринта на 18 април руските части се опитват да преминат в настъпление в Източна Украйна.

„Това е официално изявление. Тази сутрин почти по цялата фронтова линия на Донецка, Луганска и Харковска област нашествениците се опитаха да пробият нашата отбрана. Само на две места са успели да пробият – става въпрос за  Кременная и още един малък град. Боевете продължават. Ние не се отказваме от нашите територии“, каза той.