Турция започна специална военна операция, ето какво се случва ВИДЕО

Турските военни са неутрализирали голям брой терористи и са завзели всички набелязани цели до момента в рамките на новата операция, която въоръжените сили на Турция започнаха тази нощ в Северен Ирак, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от телевизия НТВ.

Министерството на отбраната разпространи и кадри от операцията.

„Нашите героични командоси и червени барети, подкрепени от щурмови хеликоптери, дронове, въоръжени безпилотни самолети, пристигнаха на терен по суша и въздух и завзеха определените цели“, казва Акар на видеозапис, разпространен днес, след като по-рано обяви началото на новата операция.


„Много терористи бяха неутрализирани“, заяви още във второто видео министърът, цитиран от Асошиейтед прес. „Всички набелязани към момента цели са завзети“.

Министерството на отбраната съобщи, че новата офанзива е започнала, след като е било установено, че бойците се прегрупират и се подготвят за „широкомащабна атака“. Офанзивата се извършва в координация с „приятелите и съюзниците“ на Турция, добави министерството, но не даде подробности. 

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с Масрур Барзани, министър-председател на автономния кюрдски регион на Ирак, който контролира атакуваните райони, напомня АП.

Турският министър подчерта, че нахлуването е насочено към „терористи“ и се проявява „максимална чувствителност“, за да се избегнат щети на цивилни, културни и религиозни обекти.


Офанзивата е част от продължаващата кампания на Турция в Ирак и Сирия, насочена срещу бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН). 

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързани с нея бойци са активни в Северна Сирия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ