Балабанов: Ако се случи това, скоро ще настане огромен проблем в коалицията, което ще доведе до…

Станислав Балабанов от ИТН беше гост в предаването Лице в лице по БТВ. Той отговори на няколко въпроса, като основно се съсредоточи върху кандидатурата на ИТН за шеф на БНБ.
 

Изборът на гуверньор на БНБ не е нещо, което е заложено в коалиционното споразумение. Ние вървяхме по пътя, предложен от Кирил Петков и Асен Василев, а именно за управител на БНБ да спечели най-добрата кандидатура.

Всички спекулации, че е имало предварителна договорка за обща кандидатура не е истина. Това коментира народният представител от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов.

,,Каримански е достатъчно доказан във времето, изнесе втори бюджет на гърба си. Ние подходихме практично и извадихме една подготвена кандидатура. Въпреки това срещу Любомир Каримански се изля страшна помия в последните седмици“, каза още той.

„БНБ не е заложено в коалиционното споразумение и ние вървяхме по пътя, който е заложен. Слагаме на масата биографиите и избираме най-подходящия. И ние заложихме на него защото е подготвен. Не е имало договорка за БНБ. Нашият конкурент беше издигнат в последния момент. ПП издигнаха своята кандидатура за БНБ от спортна злоба.

Инвест банк излязоха с позиция, и тук е въпросът защо се изля помия само около Каримански. Защо за Гюров не се каза нищо. Нашата кандидатурата за Каримански остава“, заяви депутатът.

На въпроса за исканията на пътните строители Балабанов отговори:

Той заяви, че Лена Бориславова е създала „правен хаос“, предлагайки парламентът да стане принципал на тези средства и депутатите да решават как те да се изразходват и да се разпореждат за всяка една поставена мантинела.

„Когато говорим с факти: Има едни средства, които требва да бъдат платени и цяло едно министерство беше заложник на избора на БНБ. Бориславова внесе смут. Това ще затлачи още повече този процес да се налага да решаваме къде да се слагат пътни знаци. Ние не играем задкулисно.

Няма правен казус като незаконни дотовари и трябва да се плащат тези договори, защото няма как да не се изпълнят ще блокираме цялата държава. Идеята дойде от Кирил Петков и Асен Василиев.

Христина Грозева, той освободи тази дама. Тя е уличена в корупционни схеми и тази дама е назначена в министерството на Лорер.
Нека да има комисия която да проверява какво се случва. Има факти  за тази дама, защо тя е назначена в друго министерство.“

Станислав Балабанов посочи, че от партията са предложи да бъде създадена комисия в парламента, която да следи всички министерства, защото „през тях се харчат нашите пари“. И допълни, че огромна част от средствата от Плана за възстановяване и устойчивост ще минат през Министерството на иновациите и растежа.

Относно преговорите за членство на Северна Македония в ЕС той предупреди, че е възможно в скоро време да настане „огромен проблем в коалицията“, което вече ще доведе до истинско напрежение.

Позицията му за Р С Македония беше ясна:

„Законът не ми позволява да изнеса, какво каза министър Генчовска, но потвърждава тезата на нашият лидер Слави Трифонов: „България не се продава!“.

Връщаме условията от договора за добросъседство и след като имаме това на масата ще решаваме.“
Думите на Балабанов са по повод слуховете, че Кирил Петков е уверил европейските партньори в Брюксел, че България ще вдигне ветото си за начало на преговорите със Северна Македония за членство в Общността.

Няма лошо ЕС да търси възможност да разшири европейското семейство, но при ясни условия. Няма цена, на която да предадем България, закани се Балабанов.