Турция нахлу в Ирак

Кадър Турска армия

Турция нахлу в Северен Ирак.

Турските военни предприеха нова широкомащабна операция срещу кюрдските бойци в Северен Ирак, съобщи днес турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от Анадолската агенция и Ройтерс, цитирана от standartnews.com.

Акцията е предприета тази нощ.

Турски бойни самолети, хеликоптери и дронове са обстрелвали различни цели, сред които лагери, тунели, убежища и складове за муниции на кюрдските бойци в Северен Ирак, посочи Акар.

Операцията се извършва срещу бойците, намиращи се в районите Метина, Зап и Авашин-Басян. В акцията участват и командоси, които са навлезли в региона, каза министърът на отбраната на Турция.

Засега нашата операция продължава успешно, както е планирано. Целите, които трябваше да бъдат неутрализирани в първата фаза, са превзети, каза той, без да предоставя повече информация за нанесените щети и за убити бойци при операцията.

Офанзивата има за цел да „бъдат предотвратени терористични нападения“ и „да се осигури граничната сигурност“. Акцията се извършва и с подкрепата на артилерийски части, посочи Акар.

Офанзивата е част от продължаващата кампания на Турция в Ирак и Сирия, насочена срещу бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН).

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързани с нея бойци са активни в Северна Сирия.