Лена Бориславова захапа Захарова заради моряците от „Царевна“

Руското външно министерство излезе с коментар за евакуацията от кораба „Царевна” в Мариупол.

Както писа, Москва завява, че моряците ни са спасени от руските и донецките сили. Докато очакваме моряците ни да се приберат на родна земя се появи изявление на говорителката на външното министерство на Русия.

В него говорителят на ведомството Мария Захарова съобщава, че България наказва тези, които са спасили моряците, а поддържа украинците, които са изложили на риск живота и здравето им.

Според Захарова, семействата на моряците би трябвало да са благодарни на Русия и да питат управляващите – защо политиката на страната ни в момента е такава.

„Сега членовете на семейства българи благодарение на действията на руските и донецките въоръжени сили благополучно ще се завърнат у дома. И вероятно у тях ще възникнат въпроси към своето ръководство: защо то наказва тези, които ги спасиха, и поддържа украинците, които поставиха под заплаха техния живот и здраве“, написа тя в социалната мрежа „Телеграм“.

В отговор – началникът на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова заяви пред Нова телевизия, че изявлението на Русия не почива на истински факти и информация.

„Сами можете да си отговорите фалшива новина ли е, провокация ли е. Важното е че правителството през цялото време работеше активно и подкрепяше спасителната операция.

Заради тяхната собствена безопасност, заради това те да бъдат емоционално и психически стабилни в този момент, не цялата информация е била предоставяна, съответно те няма как да уведомят техните близки. Но правителството през цялото време работеше”, коментира началникът на кабинета Лена Бориславова.

В събота говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обърна внимание на ситуацията с кораба „Царевна“ под български флаг, който се е намирал в продължителна блокада в Азовско море.