Пълна скръб: Какво ще сложат пенсионерите на празничната трапеза

Ниските доходи и галопиращите сметки са предизвикателство, което живеещите на село преодоляват ежедневно, за да оцеляват, предава bTV.

Как една 82-годишна жена ще посрещне празниците на фона на цените в магазина? Срещаме 82-годишната Йонка Симеонова от село Долна Кремена на път за магазина. С пенсия от 430 лева възрастната жена първо плаща сметките и лекарствата. Нова дреха не е купувала от години.

Етикетите в магазина я плашат с всеки изминал ден.„Как да си вземеш краставица, 4 лева, доматът е 4 лв., може ли да си купиш, не може. Агнешко, въобще не мога да говоря за това нещо“, казва тя.

Собственикът на обекта споделя, че пенсионерите като Йонка пазаруват най-необходимото. Често – и на вересия.

„В момента вдигането на цените ни убива пък нас, като дадеш на вересия, ти го даваш на една цена, пък следващия път, когато ти донесат парите, то вече е съвсем друга цената, много е трудно в момента и за тях, и за нас“, казва Владимир Павлов. Възходящият танц на цените притеснява и него. „Колбасите с едно левче скочиха миналата седмица. Ние тоя магазин го държим от пет години, всяка година става все по-трудно, а сега малките магазини отиват на фалит, такива като нас“, казва Павлов.

Йонка оправдава тревогите му и купува само хляб, три главички лук и кисело мляко с най-ниската цена. И поема към къщи, където я чака градината. С произведеното в нея и тази година ще компенсира малката пенсия, само да е жива и здрава.