Нож в гърба: Експерти обясниха как Слави и ДБ ще прецакат Петков, а БСП и ГЕРБ…

„Ще“, „трябва“ и „надявам се“. С тези думи говорят от коалицията. Това означава, че нещата не са добре, но има надежда, че може да има някаква промяна. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ психологът Росен Йорданов.

 
 

„Ние свикнахме с толкова ненормални неща, трудно ми е да преценя дали това е нормално. Фазата на фалшивия консенсус свърши. Сега следва борба и бягство. Правителството влиза в тези фази„, каза той. 

„Борбата ще е между участниците в групата. Това е нормативът при функционирането. Тези фази са много опасни. При бягство може да се разпадне групата“, заяви Йорданов.

В студиото бе и политологът Първан Симеонов:

Малките групи просто се опитват да се качат на главата на големия. Това сме го виждали и по времето на Борисов. Той обаче си прехвърляше от голямата глава към малката и той оставаше. Сега БСП и ДБ опитват да изядат големия“, каза той. 

„Всяко управление стандартно губи доверие и има стандартна ерозия. Тази ерозия малките се опитват да я пишат на сметката на ПП, а те да запазят малките си електорати“, заяви Симеонов. 

„ИТН говори за РСМ. Те имат моментен импулс. Те пазят и се опитват да прехвърлят проблема със стандартната ерозия на ПП, които нямат твърд електорат и на какво да стъпят. ПП са гръмоотвод на тези процеси“, обясни той. 

„ПП направи единствения възможен ход – показаха собствена тяга. Те трябва да балансират внимателно“, каза политологът. 

„Борисов се бе превърнал в партия-държава, за да не го изядат малките. ПП трябва да стане поне партия и да се разположи на повече места в държавата“, каза той. 

Според журналиста Петко Йорданов, който също бе в студиото, България иска да е част от Запада, просто много хора, които стоят зад тази теза, са разбити в много партии. 

Големият риск за коалицията е общественото мнение по темата за въоръжаването на Украйна. Повечето хора са против. Българите емоционално ги влече към Русия, рационално обаче са с ЕС и Германия. Номер едно в разума ни е ЕС и Германия. Ние сме далеч от различните крайности. Ние сме колебливи и боязливи. Трудно е да се обясни на обществото трябва ли да се прати оръжие на Украйна“, каза Първан Симеонов. 

Щом „Възраждане“ расте, значи българското общество е предразположено към тяхната политика и този разказ. То се поддава на една пропаганда, че Западът е лицемерен“, каза той. 

Най-сигурният начин Западът да направи българите путинисти, е темата за РСМ и натискането да ги допуснем до ЕС„, категоричен бе Симеонов.

По думите му малките играчи са спрели спада си – БСП, ДБ и ИТН. „Затова в момента те изглеждат стабилни. ГЕРБ също стои на едно място, а „Възраждане“ расте. Инфлацията и войната ще задълбочават недоверието в ПП и ще стане сравнително драматично“, обясни Симеонов.